Linkovi

Novi američki ambasador: SAD posvećene budućnosti Kosova


Novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosent i predsednik Kosova Hašim Tači, 3. decembar 2018.
Novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosent i predsednik Kosova Hašim Tači, 3. decembar 2018.

Predsednik Kosova Hašim Tači primio je u ponedeljak akreditivna pisma od novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filipa Kosneta. Time je zvanično počeo njegov mandat na toj poziciji.

Američki ambasador Filip Kosnet rekao je da je pre 15 godina služio u diplomatskoj misiji u Prištini i da mu je sada velika čast da se vrati kao predstavnik predsednika Donalda Trampa i Sjedinjenih Američkih Država. On je najavio otvaranje nove zgrade ambasade SAD-a u Prištini za narednu godinu, istakavši da je to, kako je rekao, primer nepristrasne posvećenosti SAD-a budućnosti Kosova.

"Radujem se nastavku zajedničkog rada na unapređenju regionalne stabilnosti i kako bismo osigurali evropsku budućnost Kosova. Naša saradnja u jačanju vladavine prava i poboljšanju ekonomskih mogućnosti za sve biće od suštinskog značaja“, rekao je Kosnet.

On je kazao da zajednice i pojedinci moraju iskreno uzeti u obzir svoju prošlost kako bi zajedno izgradili svetlu budućnost.

"Nestrpljivo očekujem da vidim zajednice na Kosovu kako rade zajedno kako bi izgradile sigurnu i prosperitetnu budućnost koju ova zemlja zaslužuje. Bilo mi je zadovoljstvo i čast da učestvujem na ovoj ceremoniji, koja označava zvanični početak mog rada ovde na Kosovu", kazao je Filip Kosnet

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je zahvalan na stalnoj podršci od strane Sjedinjenih Američkih Država.

“Veoma sam zahvalan na porukama koje su o Kosovu poslate iz Vašingtona, ali i sa današnjim kratkim razgovorom koji smo imali. Ambasador Kosnet je srećan čovek što će služiti u zemlju čije je stanovništvo najviše proameričko u svetu”, rekao je Tači.

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet na toj poziciji zamenio je Grega Delavija.

XS
SM
MD
LG