Linkovi

Nove teškoće za Trampovu uredbu o zabrani ulaska u SAD


Arhiva - Halima Mohamed, majka Muzami Šale (levo) i Miski Šale (desno) u Njujorku na aerodromu JFK prvi put je videla ćerke posle sedam godina
Arhiva - Halima Mohamed, majka Muzami Šale (levo) i Miski Šale (desno) u Njujorku na aerodromu JFK prvi put je videla ćerke posle sedam godina

Federalni sudija produžio je suspenziju uredbe predsednika Donalda Trampa kojom se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države, građanima šest pretežno muslimanskih zemalja i stopira prijem izbeglica.

Još jedan udarac za američkog predsednika … Američki oblasni sudija Derik Votson 15. marta je privremeno zabranio primenu uredbe predsednika Trampa, a njegova nova presuda, koju je izrekao u sredu, ide korak dalje. On je uveo preliminarnu zabranu Trampove uredbe na zahtev države Havaji, koja se odnosi na čitavu zemlju.

Votson je u pisanom objašnjenju naveo da se okolnosti koje su dovele do prvobitne odluke nisu promenile, a među njima je i argument, koji su izneli Havaji, da se u izjavama Trampa i njegovih saradnika muslimani izdvajaju od ostalih.

Državni tužilac Havaja Daglas Čin izneo je argumente u sudnici u Honoluluu - “Moja poenta u sudnici je bila da možete da gledate neutralne reči na papiru, ali iza vas se nalazi blještavo svetlo, koje kaže ovo je zabrana muslimana”.

Sudija je obrazložio odluku time da je država iznela dovoljno dokaza da bi verovatno uspela da ospori uredbu na osnovu toga što krši ustavnu odredbu, prema kojoj se nalaže da vladini postupci imaju prvenstveno sekularnu namenu.

Tokom predizborne predsedničke kampanje, Tramp je pozivao na zabranu muslimanima da ulaze u Sjedinjene Države, što je kasnije preinačeno u “ekstremnu proveru” ljudi, koji dolaze iz zemalja povezanih sa terorizmom.

Trampova administracija insistira da se uredba ne odnosi na muslimane, dok predsednik tvrdi da je ona neophodna da bi se zaštitila nacionalna bezbednost.

XS
SM
MD
LG