Linkovi

Nova politika Hamasa


Kaled Mašal, lider Hamasa
Kaled Mašal, lider Hamasa

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas objavila je nove političke smernice koje sadrže umereniji stav protiv Izraela u odnosu na dosadašnji, u nameri da poboljša svoju međunarodnu poziciju.

Medjutim, Hamas i dalje odbija da prizna državu Izrael i ponavlja zahteve za povratak palestinskih izbeglica koje su raselile, pre više decenija, vlasti jevrejske države.

“Nećemo prepustiti ni jedan deo palestinske teritorije, bez obzira na nedavne pritiske i bez obzira koliko traje okupacija. Hamas odbacuje sve ideje osim potpunog oslobađanja okupirane teritorije, iako to ne mora da znači priznanje cionističkog entiteta ili odustajanje od bilo kojih palestinskih prava. Hamas smatra uspostavljanje palestinske države, suverene i celovite, na osnovu 4. juna 1967. godine, sa Jerusalimom kao glavnim gradom i dozvolom da se sve izbeglice vrate u svoju državu, prihvatljivom formom koja je usvojena konsezusom svih članova pokreta”, poručio je Kaled Mašal, lider Hamasa u egzilu.

Novi manifest, koji je predstavljen u ponedeljak u Dohi, u Kataru, jača veze sa zabranjenim Muslimanskim bratstvom, poziva na jačanje veza sa Egiptom i prihvata ideju Palestinske države na teritorijama koje je zauzeo Izrael tokom šestodnevnog rata 1967.

Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, i dalje je duboko razdvojen od svog umerenijeg političkog rivala Fataha i njegovog lidera Mahmuda Abasa koji je na čelu palestinske uprave. Nova politika Hamasa objavljena je pred Abasov sastanak sa predsednikom Trampom u sredu u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG