Linkovi

Senzori za rano otkrivanje raka pluća


Rano otkrivanje karcinoma predstavlja ključ za uspešno lečenje. Tokom proteklih decenija naučnici su ustanovili da na osnovu sadržaja daha mogu puno da saznaju o zdravlju pacijenta. Na jednoj klinici u Britaniji naučnici sada rade na aparatu za ispitivanje daha sa senzorom za rano otkrivanje raka pluća.

Jednostavno testiranje daha moglo bi da pomogne lekarima u ranom otkrivanju karcinoma pluća jer su studije pokazale da dah osoba sa karcinomom pluća ima drugčiju “paletu mirisa“ i isparivih organskih jedinjenja od daha drugih ljudi. Senzor za ispitivanje daha meri hemijski trag izdisaja i označava biomarkere odnosno moguće prisustvo malignih ćelija.

"Problem je što se kod većine pacijenata oboljenje otkrije u već poodmakloj fazi. Rano otkrivanje karcinoma je ključno za uspešno lečenje i zato mislimo da će inhalator za ispitivanje daha pomoći da kancer otkrijemo u najranijoj fazi kada ga je još uvek moguće obuzdati i izlečiti", kaže Bili Bojl iz kompanije Owlstone medical".

Ispitivanje daha za precizno utvrđivanje određenih hemijskih supstanci u oganizmu se već odavno upražnjava, međutim ta tehnologija je često skupa, spora i kompleksna. Britanski naučnici iz firme Owlstone Medical veruju da imaju rešenje.

"Aparati za hemijske analize su zauzimali pola prostorije i koštali pola miliona dolara. Ono što smo mi uspeli da uradimo je da zahvaljujući tehnologiji mikročipa instrument smanjimo na veličinu dugmeta i ugradimo ga direktno u aparat za analizu daha."

Poznata kao isparljiva oganska jedinjenja, hemijski markeri raka pluća su vidljivi čak i u najranijoj fazi. Doktor Robert Rintul iz bolnice Papvort u Kembridžu je u timu naučnika koji radi na kliničkom ispitivanju instrumenta.

"Taj senzor može da prikupi uzorke, minijaturna isparljiva jedinjenja koja možemo da analiziramo u laboratoriji. Ako je pacijent oboleo od raka pluća, verujemo da će nam senzor ukazati na to.“

Instrument za ispitivanje daha se sada testira u još 16 britanskih bolnica, a u kliničkom ispitivanju učestvuje 3 hiljade pacijenata volontera. Samo u Britaniji godišnje se zabeleži 45 hiljada novih slučajeva obolelih od raka pluća. Britanski naučnici veruju da bi primenom nove tehnologije, za rano otkrivanje bolesti, godišnje mogli da spasu 10 hiljada života.

XS
SM
MD
LG