Linkovi

Sorin Grindeanu na čelu nove, socijaldemokratske vlade Rumunije


Sorin Grindeanu, novi premijer Rumunije (Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS)

Novu rumunsku vladu predvodiće Sorin Grindeanu i činiće je 26 ministara od kojih je osam žena i nekoliko novih ličnosti koje nikada nisu bile na nekoj izvršnoj funkciji, saopštio je danas šef rumunskih sicijaldemokrata (PSD) Liviju Dragnea, stranke koja je pobedila na partlamentarnim izborima u Rununiji 11. decembra 2016. "Ovo je mlada vlada, koja nosi nade Rumuna, tim koji će dobro funkcionisati i koji uživa moje poverenje", rekao je Dragnea.

Predsednik vlade Sorin Grindeanu (43) rekao je da su on i njegove kolege tu da vode zemlju, a ne da vode politiku, prenose agencije.

Klaus Johanis, predsednik Rumunije, imenovao za Grindeanua mandatara posle više nedelja neizvesnosti. Naime, rumunske socijaldemokrate prvo su za mandatarku predložile Sevilu Šaijdeh, koja bi da je taj predlog prošao postala prva muslimanka i premijerka Rumunije, ali je predsednik države to odbio bez obrazloženja krajem decembra prošle godine.

Šaijdeh je kritikovana u javnosti zbog nedovoljnog političkog iskustva, pošto je samo jednom obavljala dužnost kao regionalna ministarka. Međutim, analitičari su tvrdili da bi i politička pozadina njenog supruga Sirijca mogla da bude sporna, zbog navodnih mogućih veza sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom.

Ona je, ipak, u novoj vladi imenovana za vicepremijerku i ministarku za razvoj i evropske fondove.

Još sedam žena imaće ministarska mesta u novom kabinetu, uključujući ministarstvo unutrašnjih poslova, što je prvi put u Rumuniji da je žena na čelu tog resora, kao i ministarstvo zdravlja i rada.

Finansije su poverene Viorelu Stefanu, ekonomisti malo poznatom u Rumuniji, a pravosuđe, važan resor koji nadzire Brisel dobio je poslanik Florin Jordaše.

Teodor Meleškanu (75) koji je već bio šef rumunske dipomatije izmedju 1992. i 1996. dolazi ponovo na čelo Ministarstva spoljnih poslova.

Grindeanu će sutra podneti spisak ministara parlamentu na usvajanje. U parlamentu koalicija PSD-Alde ima solidnu većinu od 250 od ukupno 465 poslanika.

On će naslediti vladu pod vođstvom bivšeg evropskog komesara Dačijana Čološa, na vlasti od dramatičnog požara u diskoteci u Bukureštu u oktobru 2015. zbog koga je pala prethodna socijaldmokratska vlada.

XS
SM
MD
LG