Linkovi

Nova smena u Trampovom kabinetu


Smenjeni sekretar za pitanja veterana Dejvid Šulkin u Vašingtonu 27. aprila 2017. (AP Photo/Andrew Harnik)
Smenjeni sekretar za pitanja veterana Dejvid Šulkin u Vašingtonu 27. aprila 2017. (AP Photo/Andrew Harnik)

Američki predsednik Donald Tramp preko Tvitera je smenio sekretara za pitanja veterana Dejvida Šulkina. Na njegovo mesto će biti postavljen Roni L. Džekson, Trampov lični lekar, koji je posao lekara Bele kuće dobio 2013. od bivšeg predsednika Baraka Obame.

Šulkin, koji je takođe iz postavke bivše Obamine administracije, bio je na čelu druge najveće vladine agencije malo više od godinu dana. Već mesecima je imao nesuglasice sa nekoliko članova politički postavljenog Trampovog osoblja, koji su želeli da on bude razrešen dužnosti.

Lični lekar predsednika Trampa, Roni Džekson
Lični lekar predsednika Trampa, Roni Džekson

​Džekson je postao poznat javnosti nakon što je na konferenciji za medije u januaru izneo rezultate Trampovog lekarskog pregleda, a tada je, kako navodi još jedan izvor blizak Trampu, predsednika impresionirao ponašanjem pred kamerama i veštim odgovorima na pitanja novinara dok je opisivao "ružičastu sliku" o njegovom zdravlju.

Optužbe o kršenju etike

Šulkinov mandat je takođe obeležen implikacijama o kršenju etike. Generalni inspektor agencije je u septembru 2017. otkrio da je Šulkin proveo skoro polovinu 10-dnevnog službenog puta po Evropi razgledajući znamenitosti sa svojom suprugom.

Bivši sekretar je prvobitno branio taj put, tokom kojeg su on i supruga išli u kupovinu, bili na finalu Vimbldona, i išli na krstarenje rekom, kao “ništa neprimereno”.

Generalni inspektor je međutim u svom izveštaju naveo da je Šulkinov šef kabineta izneo lažne činjenice istražiteljima i da je falsifikovao imejl kako bi opravdao prisustvo Šulkinove supruge na putu.

U izveštaju se takođe navodi da je Šulkin pokušao da obmane istražitelje o odnosu sa ženom koja mu je obezbedila karte za Vimbldon, opsiavši je kao “prijateljicu” njegove supruge umesto poslovnog kontakta. Kada su istražitelji ispitivali tu ženu, ona nije mogla da se seti imena Šulkinove supruge.

Pritisci za privatizaciju?

Šulkin je obećao da agencija za pitanja veterana neće biti privatizovana dok je on na položaju, ali da će se potruditi da veterani imaju veći pristup privatnoj zdravstvenoj nezi. Politički postavljeni zvaničnici u Beloj kući hoće sveobuhvatniju generalnu reviziju i da se veteranima omogući još veći pristup zdravstvenoj nezi agencije za veterane u privatnom sektoru.

“Iznenadno otpuštanje sekretara Šulkina je zabrinjavajući korak Trampove administracije ka njihovom krajnjem cilju što je privatizacija agencije za pitanja veteran”, rekla je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi. Ona je jedna od nekoliko demokrata koji povezuju Šulkinovu smenu sa pritiskom za privatizaciju.

“Da budemo jasni: sekretar Šulkin je otpušten jer nije hteo da dozvoli privatnim kompanijama za zdravstvenu negu da profitiraju na zdravstvenoj nezi veterana”, istakao je kongresmen Mark Takano. “Zahvalan sam mu na službi i nadam se da će sledeći sekretar takođe da se zalaže za milione veterana koji se oslanjaju na negu agencije za pitanja veterana”.

Zakonodavci koji su se javno oglasili u sredu većinom su hvalili Šulkina i njegov rad. Senator Tom Karper pripisao je Šulkinu to što je veteranima povratio poverenje u agenciju dok je modernizovao objekte agencije i smanjio broj izdatih recepata za opijate.

Neki podržavaju promenu u kabinetu

Kongremen Majk Kofman je rekao da Šulkin “nije uradio ništa da promeni kulturu birokratske nesposobnosti, koja definiše liderstvo u agenciji za pitanja veterana”, dodavši da samo neko izvan agencije može da donese potrebne promene.

Senator Lindzi Grejem je snažno podržao Džeksona, ocenivši da je taj izbor novog sekretara “odlična vest za američke veterane”.

XS
SM
MD
LG