Linkovi

Nastavak dijaloga Beograd-Priština

  • Elvir Bucalo

Odlazeći premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)

u Briselu se očekuje da će i činjenica da su izmedju dva kruga dijaloga provedeni izbori u Srbiji, dati ton razgovorima naredne sedmice.

U ponedjeljak se nastavlja dijalog najvišeg nivoa Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje Visoke predstavnice EU. Kako se očekuje, premijeri Dačić i Tači trebalo bi da razgovaraju o pravosudju, finalizirajući sporazum o funkcionisanju sudova na prostoru koji pokriva zajednica srpskih opština. Uz to, u Briselu se očekuje da će i činjenica da su izmedju dva kruga dijaloga provedeni izbori u Srbiji, dati ton razgovorima naredne sedmice.

Dva premijera se u ponedjeljak ponovo sastaju sa Visokom predstavnicom EU, nastavljući politički nivo komunikacije Beograda i Prištine i dovršavajući posao na uspostavi zajednice srpskih opština na Kosovu. Najavljena tema je pravosudje, ali, naglašava se ovdje, suštinu razgovora odredjuje život.

"U ponedjeljak ćemo imati sastanak, i svakako će biti na stolu pitanja od interesa za poboljšanje svakodnevnog života. Ovo je proces u kojem dvije strane odlučuju kako ga provoditi, o čemu žele da razgovaraju. Mi dajemo prijedloge, ali konačna odluka je njihova. Bili su izbori u Srbiji, tokom godine će biti i na Kosovu, tako da su to elemen ti koji su takodje važni. Medjutim, dvije strane su te koje donose konačnu odluku i koje medjusobno razgovaraju", kaže direktor za Zapadni Balkan Evropskog servisa za spoljne poslove, Fernando Djentilini.

Nameće se pitanje: da li će baronesa Eštonon iskoristiti priliku i premijera Dačića, u pauzi sastanaka, podsjetiti na činjenicu da Srbija nije pratila Uniju u nedavnoj odluci o sankcijama Rusiji. Niko ne očekuje zavrtanje ruku, ali svakako poruku da neslaganjem sa evropskom odlukom o sankcijama, Srbija radi u korist vlastite štete.

"Treba da bude jasno - proširenje više nije tako popularno kao što je bilo u EU- postoje države koje su stava da ne treba nastaviti sa proširenjem i da su već data obećanja otišla predaleko i sve što takvom argumentu ide na ruku, nije dobrodošlo i zato je važno za Srbiju. Ovo ne u smislu evropske politike prema Rusiji i Ukrajini, jer postoji razlika u stavovima i u samoj Uniji, već u smislu potvrde da je riječ o pouzdanom partneru kada je riječ o spoljnoj evropskoj politici i uopšte. Zato je važno ne dati utisak da države Zapadnog Balkana nisu pouzdani partneri i da ne preuzimaju puno učešće u zajedničkoj poziciji ukoliko je ona postignuta unutar EU”, ocenjuje nezavisni diplomata Nik Vajt.
XS
SM
MD
LG