Linkovi

Nova radna grupa za borbu protiv opijata


Sekretar za pravosuđe SAD Džef Sešns
Sekretar za pravosuđe SAD Džef Sešns

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns, zajedno sa nekoliko državnih tužilaca i vršiocem dužnosti Agencije za borbu protiv trgovine narkoticima - DEA, objavio je da je formirana nova radna grupa, koja će se baviti proizvođačima i distributerima opijata. Sešns je takođe najavio da će zaposliti federalnog tužioca koji će ispred Sekretarijata za pravosuđe voditi borbu protiv opijata.

Skoro 64 hiljade Amerikanaca stradalo je zbog opijata u 2016, što je rekordan broj. Sekretar za pravosuđe Džef Sešns najavio je da će formirati novu radnu grupu, koja će se fokusirati na proizvođače i distributere opijata.

Primenjivaćemo zatvorske I finansijske kazne. Koristićemo sva sredstva kako bismo kaznili one koji krše zakone”.

Guverneri već dugo rade na rešavanju ovog problema na nivou svojih država.

“Članovi mog kabineta sastaju se svake dve nedelje i sumiraju šta su postigli. Usvojili smo propise prema kojima recepti za lekove ne važe duže od sedam dana, medicinske ustanove moraju da prijavljuju na dnevnom nivou kakve recepte daju ljudima, a postoji i određena obuka”, rekao je guverner Aljaske Bil Voker.

U nekim slučajevima, pribegava se I krivičnom gonjenu.

“Nekada ste od zubara mogli da dobijete recept za 40 tableta leka Oksikontin. To više nije moguće u našoj državi. Ako lekari prekrše to pravilo bez opravdanog razloga, mogu da izgube licencu i budu krivično gonjeni”, rekao je guverner Ohaja Džon Kejsik.

Sešns kaže da je Sekretarijat za pravosuđe već podigao optužnice protiv 120 osoba zbog sumnje da su prepisivali Ili distribuirali opijate. Takođe je zatvorio je AlfaBej, najveće nelegalno tržište na internetu i osnovao analitički program, kako bi pronašao dokaze o prevari.

XS
SM
MD
LG