Linkovi

Nova prognoza vremena - od senzora do dronova


Kakvo je vreme napolju? U doba ekstremnih vremenskih prilika, ovo pitanje postalo je veoma korisno jer precizan odgovor može da spase život. Nova generacija tehnologije za prognozu vremena može da pruži te odgovore.

U doba klimanskih promena, vremenska prognoza ne služi samo tome da znate da li da ponesete kišobran, već može da spase život. A najbolji načini za predviđanje toga šta će se desiti napolju prikazani su u Amsterdamu. Ovaj softver uzima sve vrste podataka o vremenu i daje zaključak pod nazivom “Kritični podaci o vremenu”.

Umesto da oni koji odlučuju analiziraju temperature površine mora, nivo prašine u Sahari i ostale podatke – mi to sve stavljamo u veoma jednostavan sistem: zelena boja znači da uragan slabi, žuta da će ostati isti, a crvena da će se pojačati”, objašnjava Bob Baron iz kompanije "Baron Services".

Senzor za vreme radi samo ako može da podnese vremenske uslove. I tu u igru ulazi senzor FT-7.

“Prednost FT senzora je njegova čvrstina i zato može da preživi u ekstremnim predelima. Kao takav, meterolozima daje podatke ne samo pre velikih nepogoda, već i dok se dešavaju”, istile Fred Skvajer iz kompanije "FT Technologies".

Dronovi su takođe postali deo prognoze vremena. Meteo dron dostiže visinu od i do 2.5 kilometra.

“Radi slično vremenskom balonu. Uzimamo direktne podatke, takozvane prognostičarske varijabile kao što su temperatura, brzina i pravac vetra, vazdušni pritisak i vlažnost vazduha i pravimo kratkoročnu prognozu koja može bolje da predvidi maglu i oluju”, objašnjava Martin Fengler iz kompanije "Meteomatics".

Ali ima i dana kada je sva vrednost ove tehnologije u tome da vas podseti da ponesete kišobran na posao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG