Linkovi

Nova procedura pri transplantanciji jetre


Iako se transplantacije ljudske jetre izvode od 1963. godine, to je i dalje komplikovana i rizična hiruruška operacija. Oko 28 odsto primalaca umre tokom narednih 5 godina. Sada je nova procedura razvijena na Univerzitetu Pitsburga, pokazala obećavajuće rezultate u boljem konzerviranju organa tokom procesa transplantacije.

Mašina upumpava ohlađenu tečnost sa kiseonikom u svinjsku jetru.

"Taj aparat je napravljen sa dve različite pumpe tako da bi svaka od njih mogla da ubrizgava tečnost kroz ulaznu venu ili kroz arteriju u jetru", objašnjava hirurg Paulo Fontes.

Na Institutu za regenerativnu medicinu Mekgauen, transplantacioni hirurg Paulo Fontes kaže da kiseonik produžava život organskog tkiva i do devet sati. Trenutno, 20 do 40 odsto svih doniranih jetri se odbaci zato što su bile predugo zamrznute i nisu primile dovoljno kiseonika.

“Postoje mašine koje su razvijene ranije, postoje rešenja koja su razvijena ranije ali veoma mali broj ljudi se fokusira na činjenicu da mi želimo da postignemo nivo temperature koja bi nam omogućila da se bavimo različitim terapeutskim pitanjima sa organima", kaže Fontes.

Posle istraživanja problema tokom više od 20 godina, naučnici na Univerzitetu u Pitsburgu, zajedno u Groningenu u Holandiji, pronašli su neku vrstu veštačke krvi koja ispunjava čitav organ kiseonikom. Testovi na laboratorijskim životinjama bili su u potpunosti uspešni.

"Kao transplantacioni hirurg koji radi više od 25 godina, bio sam šokiran kada sam video da mogu da uradim transplantaciju jetre na životinji i da samo nekoliko sati posle operacije, izgleda kao da se nije ni dogodila", priča Fontes.

Mašina smanjuje temperaturu donirane jetre dok upumpava rastvor koji sadrži molekule hemoglobina koji prodiru duboko u tkivo, omogućavajući 8 sati više kiseonika od regularne mašine.

Istraživači sada očekuju odobrenje američke Agencije za hranu i lekove kako bi počeli klinička ispitivanja jetri sa kiseonikom na ljudima.

U međuvremenu, naučnici rade na proširenju ovog sistema na različite vrste organa za transplantaciju, pa čak i na ljudske ekstremitete.

XS
SM
MD
LG