Linkovi

UN spremne za novu pomoć, Nikolić sledeće nedelje u Njujorku


Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog razornog dejstva poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. U UN očekuju da se predsednik Srbije sledeće nedelje u Njujorku sastane sa generalnim sekretarom.

Portparol svetske organizacije danas je izjavio da je zamenik generalnog sekretara razgovarao telefonom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsedavajućim predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, "izražavajući saučešće porodicama žrtava poplava i solidarnost sa vladama i stanovnicima regiona".

On je takođe najavio da Ujedinjene nacije očekuju predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Njujorku sledeće nedelje i da će se sastati sa generalnim sekretarom Ban Ki-munom, koji je u pisanom saopštenju izrazio zabrinutost zbog raznornog dejstva poplava na Balkanu.

“Ljudima su hitno potrebni pijaća voda, šatori i lekovi”, navodi se u saopštenju UN, u kojem se podseća da je sa poplavljenih područja evakuisano više od 70.000 ljudi, više od 50 je izgubilo život, a hiljade kuća su bez vode i struje, ili se do njih može doći samo čamcem.

Generalni sekretar navodi da UN i njihovi humanitarni partneri saradjuju sa vlastima pogodjenih zemalja, podržavajući aktivnosti koordinacije i procene štete, i pružajući pomoć i opremu, što uključuje aparate za prečišćavanje vode, pribore za higijenu i druge hitne potrepštine.

Ban Ki-Mun se zahvalio članicama UN zbog brzog reagovanja, uključujući humanitarne timove i civilno-vojnu podršku. U saopštenju se navodi da su Ujedinjene nacije spremne za mobilisanje nove humanitarne podrške "ako se to zatraži.”
XS
SM
MD
LG