Linkovi

Nova pitanja obrazovanja, zdravstva i integracije migranata u Srbiji


Arhiva - Sonja, 8, kćerka avganistanske izbeglice Nađibulah, nosi pripremljenu hranu u kampu za izbeglice i migrante u beogradskom prigradskom naselju Krnjača, 16. januara 2018.

EU nastavlja da podržava Vladu Srbije vezano za migracije i nastaviće to dalje da radi, izjavio je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel i dodao da nije više reč samo o izbegličkoj krizi, već o dugoročnijim rešenjima kada su migranti na teritoriji Srbije u pitanju.

"Još uvek puno toga treba da se uradi. Gledamo dugoročno to su pitanja obrazovanja, zdravstva, integracije migranata izbeglica i tražliaca azila," kazao je Bizel na konferenciji Unapređenje zaštite i humanitarne pomoći u Makedoniji i Srbiji.

U Srbiji se nalazi izmedju 4.100 i 4.200 migranata, koje je potrebno što više usmeravati prema sistemu, rekao je Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

On je izrazio nadu da će Srbija sa partnerima, u svim drugim oblastima raditi kao što je do sada uspela na polju obrazovanja, jer je među prvima zemljama uvela obavezno školovanje migranata.

Prema podacima Komesarijata, u prihvatnim centrima u Srbiji ukupno je zbrinuto 992 dece, od čega 82 maloletnika bez pratnje, a predstavnik UNICEF-a u Mišel Sen-Lo kaže da je pred Srbijom ozbiljan izazov da obezbedi punu zaštitu, obrazovanje i zdravstvo deci migrantima bez obzira na to da li imaju pratnju i papire.

"Sva deca treba u Srbiji da uživaju sva prava zagarantovana međunarodnim pravom, bez obzira da li su tu legalno ili ne. Sva deca moraju dobiti adekvatan smeštaj i biti zaštićena od svih vidova eksploatacije i zloupotreba. Postoji obaveza i Ministarstva pravde Srbije da izvede pred sud one koji su krivi za ugrožavanje prava deteta u Srbiji," kazao je Sen-Lo.

Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder kazao je da Srbija treba da traži način da se izbeglicama i migrantima pruži sva podrška i pravna regulacija i pohvalio Zakon o azilu i Zakon o strancima koje je Skupština Srbije nedavno usvojila.

"Veoma je važna situacija da nastavljamo da sa humanitarnog reagovanja prelazimo na institucionalno reagovanje," kazao je Šoder.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG