Linkovi

Nova tehnologija koja podučava, a ne odvraća pažnju


Ilustracija

Uključivanje tehnologije u učenje može da bude mač sa dve oštrice imajući u vidu koliko kompjuteri učenicima odvlače pažnju. Zbog toga neki od najboljih novih obrazovnih alatki funkcionišu i u stvarnom i u virtuelnom svetu.

Nova tehnologija, koja izgleda kao obična video igra, napravljena je i da zainteresuje decu za rakete i svemirska vozila u stvarnom svetu.

Vreme na Marsu teče drugačije nego na Zemlji, kada sunce izlazi i zalazi, i on onda mora da ode i da sam sagradi svemirsku stanicu koristeći kinetički pesak i neke proste materijale, zatim da sagradi svemirsko vozilo koje se rastavlja i postaje raketa, a zatim mora da doleti nazad na Zemlju”, objašnjava Maha Kavadža iz kompanije "Learn with ojo".

Drugi obrazovni proizvodi imaju kompjuterske i komponente iz stvarnog sveta.

“Ono što smo otkrili je da s jedne strane imate neverovatne konstrukcije i STEM igračke poput Lego kockica i mnogo novih programa i igračaka za kodiranje, a s druge strane postoje neki vrlo otvoreni ‘uradi sam’ projekti”.

Kevin Tomson se vodio istom idejom kada se okrenuo jeziku za instant poruke kako bi napravio program za muzičko obrazovanje.

“To je zabavno, pristupačno, jednostavno i brzo se nauči – B R Z O – i ovo radimo jer deca vole smajliće. Šest milijardi smajlija se pošalje svakog dana, tako da su oni tonovi, kao što su A B C D E F G slova. Za crvenu jabuku ili za notu … ovaj je srećan. Ako hoćete da odsvirate veselu melodiju, počećete sa ovim srećnim smajlijem”.

Ali to nisu samo smajliji. Podloge sa čičak trakom imaju različite teksture, tako da svaki akord ili nota pružaju drugačiji osećaj. Tomson kaže da se tako koristi više čula za proces učenja.

Možete da osetite akorde koje svirate: durski, molski… Dakle, mislim da u roku od sedam nedelja deca mogu da osete šta sviraju i da čuju šta sviraju, mogu da vide šta sviraju, dakle imaju multičulno iskustvo”.

Ove i druge tehnologije za učenje predstavljene su na Sajmu britanske obrazovne obuke i tehnologije u Londonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG