Linkovi

Nova nada za obolele od raka


Naučnici razvijaju novi lek koji je ciljano usmeren na neke agresivne vrste kancera koje se izuzetno teško leče. Izvestan broj pacijenata, koji nije reagovao na druge vrste tretmana, dobro je reagovao u kliničkim testovima.

Naučnici u kompaniji Fajzer, farmaceutskom gigantu i Abvi Stemcentriks, maloj biotehničkoj firmi, razvili su novi medikament koji je ciljano usmeren na veći broj agresivnih vrsta raka. Takve kancere je veoma teško lečiti i obično se vrate. Lek koji su te dve kompanije razvile je delotvoran na miševima i majmunima, a klinička istraživanja na ljudima su u toku.

“Nadamo se da ćemo moći da iščupamo rak iz korena. Kao kada plevite baštu, morate da iščupate korenje kako korov ne bi ponovo porastao i način na koji smo napravili taj lek je da sam uništi koren tumora. Uz to, sprovodimo hemoterapiju koja uništava kancerogene ćelije", objašnjava Mark Damelin iz kompanije Fajzer.

Mark Damelin govorio je putem Skajpa iz Fajzerovog istraživačkog centra u Njujorku. Lek ima dvosmerni pristup. Tu je antitelo koje pomaže u borbi protiv raka. Naučnici su lek za hemoterapiju privezali uz to antitelo, koje je proteinski molekul. Antitelo se prikači za ćeliju raka u razvoju kako bi je sprečilo da raste, dok je hemoterapija uništava.

“Ta terapija je u osnovi – raketa s navođenjem”, kaže Damelin.

Damelin kaže da je skoro 30 odsto pacijenata sa rakom jajnika pokazalo pozitivnu reakciju na testovima. To su pacijenti kod kojih su sve ostale terapije bile nedelotvorne. Očekuje se da će novi lek moći da bude zamena za uobičajenu hemoterapiju. I zato što je veoma usmerena, bila bi mnogo manje otrovna i sa manje sporednih neželjenih efekata. Ako se pokaže delotvornom, naučnici kažu da bi takođe mogla da pomogne pacijentima sa drudim vrstama raka, uključujući rak prostate, želuca, jednjaka I onima koji boluju od agresivne vrste leukemije.

Početak većeg kliničkog ispitivanja na ljudima zakazan je za ovu godinu. Ako se pokaže uspešnim, lek bi mogao da spasi živote ljudi sa kancerima koje je teško lečiti na druge načine.

XS
SM
MD
LG