Linkovi

Nova Kaledonija protiv nezavisnosti od Francuske


Avtomobil qismlaridan yasalgan Terminator. Kiyev. 
Avtomobil qismlaridan yasalgan Terminator. Kiyev. 

Stanovnici Nove Kaledonije, arhipelaga u južnom Pacifiku, glasali su u nedelju protiv nezavisnosti od Francuske.

Na osnovu preliminarnih rezultata referenduma, na kojem je glasalo gotovo 80 odsto birača, protiv nezavisnosti teritorije se izjasnilo 56,9 odsto građana, preneli su lokalni mediji.

"Stanovnici Nove Kaledonije odlučili su da ostanu Francuzi. To je glas poverenja u Francusku republiku, njenu budućnost i principe", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u televizijskom obraćanju.

Ovo je prvi referendum o samoopredeljenju na jednoj francuskoj teritoriji od kako je Džibuti glasao za nezavisnost 1977. godine.

Birači su odgovarali na pitanje "Da li želite da Nova Kaledonija dobije puni suverenitet i postane nezavisna?".

Makron je rekao da razumije razočaranje pristalica nezavisnosti, ali i dodao da će Pariz osigurati slobodu, jednakost i bratstvo za sve.

Francuski predsednik Emanuel Makron u poseti Novoj Kaledoniji (arhiva)
Francuski predsednik Emanuel Makron u poseti Novoj Kaledoniji (arhiva)

​Na arhipelagu već dugo vladaju tenzije između pripadnika domorodačke zajednice Kanaks, koji su za nezavisnost, i potomaka evropskih kolonijalista koji su lojalni Parizu.

Nova Kaledonija uživa u velikom stepenu autonomije, ali zavisi od Francuske kada je reč o odbrani i obrazovanju. Od Pariza godišnje dobija subvencije u iznosu od oko 1,3 milijarde eura, a finansira se i zahvaljujući naslagama nikla i turizmu.

Arhipelag je postao francuska kolonija 1853. godine. Udaljen je više od 16.700 kilometara od Francuske, a ima 280 hiljada stanovnika, od kojih je oko 170 hiljada imalo pravo glasa.

XS
SM
MD
LG