Linkovi

Nova godina svečano dočekana na trgovima gradova širom Srbije


Širom Srbije, građani su Novu godinu čekali na gradskim trgovima, u klubovima, restoranima, kafićima ili kod kuće.

U Beogradu, nova 2019. dočekana je ispred zdanja Narodne skupštine i na Trgu Nikole Pašića uz vatromet i koncert na kome su nastupili Bajaga, Haris Džinović i trubači Dejana Petrovića. U Novu godinu se ušlo uz Bajagu, koji čestitao svima Novu godinu i zatim otpevao svoje hitove "Tišina" i "Samo nam je ljubav potrebna".

Svi Beorađani i njihovi gosti koji su želeli da slave na Trgu Nikole Pašića, morali su da prođu kroz jedan od ukupno sedam kontrolnih punktova, a unošenje pirotehnike i bilo kakvog oružja bilo je strogo zabranjeno. Doček, u organizaciji gradskih vlasti, protekao je mirno i bez incidenata, što je potvrdila i plicija.

Ipak, ujutro je jedan mladić teško povređen u glavu u pucnjavi u kafiću na beogradskoj Adi Huji, preneo je RTS.

Procenjuje se da je u Srbiji Novu 2019. dočekalo oko 130.000 stranih turista, od kojih je polovina bila u Beogradu.

U Novom Sadu Nova godina je dočekana uz Neleta Karajlića, Manjifika i di-džejeve iz Moskve. Kako je preneo RTS, u tom gradu je već postalo tradicionalno da se Nova godina slavi i tokom dana 31. decembra, pa je tako bilo i ovog puta.

U Zrenjaninu se uz brojne goste iz Rumunije i Bugrske takođe slavilo na trgu, a gost je bio Đorđe David. U Subotici je više hiljada ljudi na gradskom trgu 2019. čekalo uz Neverne bebe, a u ponoć se tradicionalno izgralo uz valcer "Na lepom plavom Dunavu" uz vatromet.

Na Zlatiboru je 10.000 građana dočekalo Novu godinu u restoranima, ali i na otvorenom. Na trgu na Zlatiboru pevala je Dragana Mirković, a Nova godina je dočekana uz trubače.

Grupa "Galija" nastupila je uz vatromet na Gradskom trgu u Jagodini, gde se okupilo oko 5.000 ljudi.

Piroćanci su na prepunom trgu slavili uz izvođače narodne muzike, Miru Škorić i Dragana Kojića Kebu. U ponoć je priređen vatromet, a gradske vlasti i lokalni Dom kulture obezbedili su za sve prisutne tople napitke.

Prva beba rođena u Beogradu, posetili je Vučić i Lončar

Prva bebu u ovoj godini, rođenu u Beogradu, sekund iza ponoći u Klinici u Višegradskoj, devojčicu koja je dobila ime Iskra i njenu mamu Milicu, posetili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je rekao da kada se devojčica prva u godini rodi to znači mir, sigurnost i stabilnost za celu zemlju, preneo je RTS, a bebi i njenoj majci Milici Ivković uručio je poklon i poželeo je mnogo sreće i dobro zdravlje.

U Beogradu 1. januara Ulica otvorenog srca

Tradicionalna novogodišnja manifestacija "Ulica otvorenog srca" pod nazivom "Moj Beograd srce ima" organizuje se od utorka, 1. januara u podne Svetogorskoj ulici, delu Makedonske ulice i Skadarlije, a do 20 časova posetioce će zabavljati ulični animatori, žongleri, muzičari i glumci. Ulica je u vreme manifestacije zatvorena za saobraćaj.

Poslednjih nekoliko godina slične manifestacije pod istim nazivom organizovane su u nekoliko beogradskih opština. Manifestaciju su 1969. godne pokrenuli glumci Ateljea 212, kada su na jedan dan, 1. januara, menjali uloge sa konobarima, kuvarima i ostalim zaposlenim u "Srpskoj kafani", u kojoj su tokom godine provodili vreme izmedju proba i predstava u svom pozorištu.

XS
SM
MD
LG