Linkovi

Tehnologija menja studije novinarstva


Za razliku od ranijih generacija, današnji studenti novinarstva moraju da budu izuzetno svestrani i tehnološki vešti, ali nova tehnologija otvara i nova pitanja...

Internet i ubrzani razvoj tehnologije brzo menjaju način na koji ljudi dolaze do vesti, kao i način na koji novinari prenose vesti. Danas postoji više načina nego ikada da se prenese informacija i ispriča novinarska priča. Jedan koledž u Los Anđelesu priprema novu generaciju novinara uz pomoć najsavremenije tehnologije.

Kada je Fejt Miler upisala studije žurnalistike…nije tačno znala šta je čeka.

“Nisam očekivala da ću u školi izveštavati o stvarnim dogadjajima, niti sam znala koliko se rada ulaže u to”.

Za razliku od ranijih generacija novinara, studenti škole novinarstva Anenberg na Univerzitetu Južne Kalifornije uče kako da prenose vesti na svim platformama, uključujući televiziju, radio i internet… a to nije sve, kaže Vilou Bej, direktorka Škole žurnalistike.

“Danas očekujemo od novinara da znaju da koriste najraznovrsnija tehnološka sredstva da bi obavljali istraživanje za svoje priče, proveravali činjenice, analizirali to istraživanje. Očekujemo od njih da budu vešti u pisanju vesti i izveštaja za više medija. Očekujemo da se sve više budu sopstveni predstavnici za marketing i distribuciju, da prenose priče publici i šire te informacije što dalje mogu da dosegnu”.

Oni sve to uče u najsavremenijiem medija centru, novinarskoj redakciji budućnosti, gde studenti novinarstva, koji rade na televiziji, radiju i vebu sede jedni uz druge i sarađuju. Takođe, svi moraju da budu vični tehnologiji, što znači da nauče osnovne jezike kompjuterskog programiranja.

“Treba da znaju kako funkcioniše veb i da umeju da se igraju tom tehnologijom”.

Profesor digitalnog novinarstva Robert Hernandes demonstrira neka od najsavremenijih oruđa na internet, koja reporteri mogu da koriste da bi ispričali priču na različite načine.

“Možete da telefonom snimate panoramu od 360 stepeni. Možete da pričate o tome kako tornado izgleda, kako je iščupao drveće iz tla. Na njihovom telefonu postoji aplikacija koja spaja sliku i naraciju”.

Studenti takodje mogu da idu na časove na kojima se eksperimentiše sa Gugl naočarima, uređajem koji ima konekciju sa internetom, a može da snima sliku i zvuk.

Vil Federman je student štampanog i digitalnog novinarstva.

"Mislim da je u ovom trenutku tržište rada takvo da ako nemate širok dijapazon znanja i po malo se razumete u sve, biće vam veoma teško da pronađete posao”.

Cilj nije samo da se studenti pripreme za stvaran svet, već da budu vešti u korišćenju tehnologije, tako da mogu da se brzo adaptiraju kako se ona razvija.

Međutim, uz novu tehnologiju, budući novinari moraju da budu oprezni – kaže izvršni direktor univerzitetskog medija centra Serena Ča.

“Na polju novinarstva moramo vrlo pažljivo da razmatramo kako da naučimo studente da odgovorno koriste ta sredstva? Da, nova tehologija često otvara nova pitanja - jer možete da manipulišete realnošću, čak i više nego ranije”.

Osoblje univerziteta ističe da je u srži sve te tehnologije i dalje tradicionalno novinarstvo, kojim student moraju da ovladaju, i nauče kako da napišu i ispričaju priču na upečatljiv način, a pri tome budu precizni, pravedni i objektivni.

XS
SM
MD
LG