Linkovi

Notr Dam: Stručnjaci pozvani da osmisle novi izgled tornja


Ruže ispred požarom uništene katedrale Notr Dam

Francuska će raspisati međunarodni konkurs redizajna čuvene kadetrdale Notr Dam u Parizu – u sklopu obnove dramatično oštećene drevne građevine. U požaru koji je izbio i ugašen je u ponedeljak izgoreli su toranj i tavanica velepne svetske kulturne baštine.

Saopštenje francuske vlade aktuelizovalo je nedoumicu mnogih građana Francuske, koji žale zbog oštećenog nacionalnog simbola, da li bi građevini u srcu glavnog grada trebalo da bude vraćen stari izgled – ili pak neki moderniji.

Emanuel Makron, francuski predsednik, objavio je u utorak da će Notr Dam biti obnovljen u period od narednih pet godina. Građani bogatijeg imovinskog stanja obećali su finansijsku i ekspertsku pomoć.

Katedrala je sagrađena pre dve stotine godina – a njena izgradnja počela je sredinom dvanaestog veka. Sredinom osamnaestog je arhitekta Eugen Violet Le Duc dodao je olovni poklopac tokom restauratorskih radova.

Međunarodni konkurs će nam pomoći da utvrdimo da li bi tornju trebalo da vratimo ruho koje je zamislio Viollet-le-Duc”, izjavio je francuski premijer Eduard Filip.

Ili da li, kao što se često dešava tokom evolucije, treba da darujemo Notr-Dam novim ruhom koje odražava tehnike i izazove naše ere”, rekao je Filip.

Vatrena stihija je u ponedeljak uništila katedralu, blago svetske kulture, ujedno pokrenulo polemiku o načinu na koji će Notr Dam biti obnovljen - da li će kula i krov biti obnovljeni ili izgrađeni iznova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG