Linkovi

Nagli uspon tablet računara


Nagli uspon tablet računara
Nagli uspon tablet računara

Među elektronskim uređajima koji su se najbolje prodavali ove godine u vrhu liste bili su takozvani tablet kompjuteri i elektronski čitači knjiga. Iako je takvih uređaja bilo i ranije, nagli uspon počeo je u aprilu kada se u prodavnicama u severnoj Americi, a nešto kasnije i u ostatku sveta, pojavio Eplov ajped.

Kako izgleda, popularnost ovih gotovo džepnih kompjutera nastaviće da raste i tokom sledeće godine.

Iako su se u početku tablet kompjuteri i čitači elektronskih knjiga međusobno znatno razlikovali, ta razlika se sada naglo smanjuje. Ovi prenosni uređaji popunili su važnu prazninu - između brzih ali teških i glomaznih leptop kompjutera i pametnih telefona, koji su laki, ali imaju suviše mali ekran.

U početku, bili su namenjeni samo čitanju elektronskih knjiga - kao prva verzija Amazonovog Kindla - sa crno belim ekranom koji ne može da se čita u mraku i nema mogućnost priključivanja na internet.

Ali već u aprilu, Epl je počeo da prodaje svoj ajped - nešto veći, ali znatno snažniji uređaj, sa ekranom u boji, osetljivim na dodir, sa internetom i hiljadama aplikacija. Nije trebalo još mnogo da tržište tablet uređaja bukvalno eksplodira. Do 30 septembra Epl je prodao 7 i po miliona komada.

Nemačka softverska kompanija Neofoni ubrzo je u Evropi lansirala svoj Viped, sa Intel Atom procesorom i 16 gigabajta memorije.

"Epl" je počeo sa prodajom ajpeda u aprilu 2010.
"Epl" je počeo sa prodajom ajpeda u aprilu 2010.

Međutim, tek je Samsung uspeo da pomalo načne prodaju Ajpeda sa svojim tablet kompjuterom Galaksi Tab, koji je nešto manji i lakši od Ajpeda, a radi sa Guglovim operativnim sistemom Android. Galaksi je lansiran u Berlinu.

"Samsung Galaksi Tab je idealne veličine da ga nosite sa sobom. Možete da ga držite u jednoj ruci jer ima samo 380 grama", rekao je tada predstavnik Samsunga, Tomas Rihter.

Do 4. decembra Galaksi Tab je prodat u više od milion primeraka.

Treći krupni igrač na ovom tržištu, kanadska firma Riserč in moušn, koja proizvodi fenomenalno popularni pametni telefon Blekberi, najavila je u septembru svoj ultra tanki tablet Plejbuk. Luk Piters, urednik magazina T3, kaže da se trka sada zahuktava.

"Već znamo da će 2011. Blekberi lansirati svoj Plejbuk, dok će Samsung poboljšati svoj Tab, verzijom od 10 inča", kaže Piters.

Slika naravno neće biti potpuna bez važnog igrača - Majkrosofta. Sa lansiranjem operativnog sistema za pametne telefone - Vindous Fon 7 - stručnjaci predviđaju da dolazi vreme Majkrosoftovog uključivanja u trku.

"Upravo su potrošili mnogo para na Vindous Fon 7, koji je vrlo dobro primljen. Ako 2011. izađu sa nekim tablet uređajem, Eplov Ajfon će imati vrlo ozbiljnog konkurenta", kaže Luk Piters.

Što se tiče čitača elektronskih knjiga - Amazonov Kindl je još uvek popularan ali stručnjaci se pitaju da li će moći da izdrži trku sa rivalima koju nude brže i sposobnije uređaje. Većina očekuje da će sledeća generacija Kindla imati ekran u boji.

"Amazon će lansirati čitač sa ekranom u boji zasnovanim na tehnologiji koja je bolja za čitanje tekstova od Ajpeda", kaže Piters.

U međuvremenu, američki lanac knjižara Barns i Nobl lansirao je svoj čitač, koji spaja mnoge osobine Kindla sa osobinama Ajpeda. Lak je, ima ekran u boji, osetljiv na dodir, može da reprodukuje audio i video i ima vaj-faj vezu sa internetom. Osim toga, iza njega stoji knjižara sa hiljadama elektronskih verzija popularnih knjiga, čija cena se kreće od nule - za one kojima je isteklo autorsko pravo do prosečne cene od oko 10 dolara.

Po svemu sudeći, tržište tablet kompjutera i iduće godine biće puno iznenađenja, dok će razlike između njih i pametnih telefona nastaviti da se smanjuju.

XS
SM
MD
LG