Linkovi

Norvežani odali poštu žrtvama


Norveški premijer Jens Stoltenberg obraća se muslimanima u centralnoj džamiji u Oslu, 29. jul 2011.
Norveški premijer Jens Stoltenberg obraća se muslimanima u centralnoj džamiji u Oslu, 29. jul 2011.

Norvežani su odali poštu poginulima u prošlonedeljnom bombaškom napadu i pucnjavi na osrtvu Utoji, a održavane su i prve sahrane posle napada koji su potresli celu zemlju.

Premijer Jens Stoltenberg predvodio je memorijalni skup u glavnom gradu Oslu, dok su članove vladajuće Laburističke partije podizali bukete cveća svaki put kada je izlazio neko od govornika. Stoltenberg je rekao da je zlo koje je pogodilo Norvešku prošlog petka izazvalo najbolje u njenim ljudima i pozvao naciju da se ujedini oko svojih osnovnih vrednosti demokratije i mira.

Zastave su spuštene na pola koplja u celoj zemlji, a prve žrtve sahranjene. 18- togodišnja muslimanska devojčica i kurdski izbeglica iz Iraka sahranjeni su u Hamaru, severno od Osla. Oni su bili medju 68 osoba koje su ubijene na ostrvu Utoji.

Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je počinio napade, drugi put je ispitan u policiji koja je saopštila da je on bio miran tokom ispitivanja, koje je bilo usmereno na pitanja u vezi sa mogućim daljim napadima.

XS
SM
MD
LG