Linkovi

Komemoracija žrtvama u Norveškoj


Norveški premijer Jens Stoltenberg ispred katedrale u Oslu, 24. jul 2011.
Norveški premijer Jens Stoltenberg ispred katedrale u Oslu, 24. jul 2011.

Norveški premijer Jens Stoltenberg predvodio je u Oslu komemoraciju za do sada potvrđene 93 žrtve pucnjave i napada automobilom natovarenim eksplozivom u petak, koji su zaprepastili inače miroljubivu naciju. Stoltenberg je ožalošćenima u katedrali u Oslu danas rekao da je Norveška pretrpela „nacionalnu tragediju“ u kojoj su žrtve poznate mnogim ljudima, među kojima je i on sam. Službi su prisustvovali i norveški kralj Harald i kraljica Sonja.

Norvežani za to vreme donose cveće i pale sveće žrtvama pucnjave na ostrvu Utoja i prethodne eksplozije u centru Osla. Norveška televizija je izvestila da je još jedna osoba ranjena u pucnjavi danas preminula, tako da se broj žrtava na Utoji povećao na 86, dok je u eksploziji automobil bombe poginulo sedam osoba.

Norvežanin star 32 godine uhapšen na ostrvu posle pucnjave, priznao je oba napada, ali je takođe navodno rekao policji da nije počinio nikakav zločin. Anders Behring Brejvik je osumnjičen za postavljanje bombe načinjene od poljoprivrednog đubriva, u čijoj eksploziji je oštećena kancelarija predsednika vlade i drugi državni objekti, a potom došao na ostrvo Utoja i pucao na učesnike omladinskog kampa koji je organizovala vladajuća Laburistička partija.

Policija je saopštila da Brejvik tvrdi da je sve to učinio sam, iako neki očevici na ostrvu kažu da je bio još jedan napadač. Pripadnici norveških bezbednosnih snaga su danas opkolili jednu manju kuću u Oslu, tragajući za motivima za napad. Brejvikov advokat je izjavio da osumnjičeni veruje da su njegove akcije bile „svirepe“, ali neophodne i želi da sve objasni na sudu, pred kojim treba da se pojavi sutra i izjasni o optužbama za terorizam.

XS
SM
MD
LG