Linkovi

Više od 90 žrtava napada u Norveškoj


Ostrvo Utoja kod Osla, nekadašnji raj za mlade, pretvorio se u poprište krvavog napada.
Ostrvo Utoja kod Osla, nekadašnji raj za mlade, pretvorio se u poprište krvavog napada.

Norveška policija ispituje čoveka osumnjičenog da je ubio najmanje 85 osoba u omladinskom letnjem kampu nekoliko sati pošto je izazvao eksploziju u kojoj je poginulo sedmoro ljudi u prestonici, Oslu. Norveški ministar pravosuđa Knut Storberget navodi da je osumnjičeni – 32-godišnji Norvežanin, dok mediji prenose da je njegovo ime Anders Bering Brejvik.

U pitanju je jedan od najgorih napada koji se u Norveškoj dogodio od Drugog svetskog rata.

Napadač, prerušen u policajca, otvorio je vatru u kampu za omladinu norveške vladajuće Laburističke stranke na ostrvu oko 30 kilometar severno od Osla. Većina njegovih žrtava bili su tinejdžeri. Vlasti pretražuju jezero tragajući za telima drugih žrtava.

Policija, koja napadača opisuje kao hrišćanskog fundamentalistu sa političkim stavovima koji naginju ka desnici takođe je saopštila da je on prethodno izazvao eksploziju ispred zgrade vlade u Oslu. Policija takođe i dalje ispituje navode očevidaca da je napadač imao saučesnika, jer je prijavljeno da je na ostrvu pored Brejvika, koji je nosio policijsku uniformu, na žrtve pucala još jedna osoba, koja nije bila u uniformi.

Brejvik je nedavno kupio šest tona veštačkog đubriva, koje se nekad koristi za pravljenje bombi. Poljoprivredna zadruga u Norveškoj objavila je da mu je u maju prodala đubrivo.

Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je u subotu da “brutalni napad na nedužne mlade” neće Norvežanima oduzeti osećanje bezbednosti. On je rekao da je bezbednost stub društva koji se u Norveškoj podrazumevao, i naglasio da je trenutno najvažnije da se spasu životi onih koji su povredjeni u napadima. Vlasti još nisu utvrdile motiv za napade.

Eskil Pedersen, lider mladih laburista koji je preživeo napad, kaže da omladina Laburističke stranke neće dozvoliti teroristi da pobedi. On je rekao da će grupa nastaviti da vredno radi za tu stranku u čast onih koji su izgubili život u napadu.

Zgrada koja je bila meta eksplozije u Oslu je sedište norveškog premijera. U vreme napada on se nije nalazio u zgradi i nije povredjen.

Američki predsednik Barak Obama osudio je napade i izrazio saučešće zbog gubitka života. Američka državna sekretarka Hilari Klinton dodala je das u SAD spremne da podrže Norvešku u naporima da odgovorne privede pravdi.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun saopštio je preko svog portparola da je šokiran napadima, i da Ujedinjene nacije stoje uz narod Norveške “u ovom strašnom trenutku”.

XS
SM
MD
LG