Linkovi

Norveška: Brejvik bez pomagača


Šefica norveške policijske bezbednosne službe, Jane Kristiansen, na konferenciji za novinare u Oslu.

Direktorka norveške policije, Jane Kristijansen, izjavila je da je sve izvesnije da je osumnjičeni za prošlonedeljne napade u kojima je poginulo 76 osoba, dejstvovao sam i da istražitelji nisu pronašli nijedan dokaz koji bi ga doveo u vezu sa drugim ekstremistima.

Rekavši da je Anders Bering Brejvik oličenje "totalnog zla", Kristijansen je objasnila da on po svemu sudeći nije nikoga obavestio o svojim planovima i da je spolja gledano živeo skromno i u skladu sa zakonom.

Za to vreme, eksperti Evropske unije za kontraterorizam, na sastanku u Briselu, izrazili su zabrinutost da bi Brejvik mogao da inspiriše druge da pribegnu nasilju.

Savetnik Evropske unije za kontraterorizam, Tim Džons, rekao je da je velika opasnost da bi neko mogao da kopira njegov napad ili da izvrši napad da bi mu pružio podršku. Nadležni eksperti razrađuju planove za za predupređivanje sličnih napada u budućnosti, uključujući i bržu razmenu informacija i bolje razumevanje razloga zbog kojih radikalno orijentisane osobe postaju teroristi.

XS
SM
MD
LG