Linkovi

Smirenje situacije na severu Kosova


Šef Srpskog pregovaračkog tima za Kosovo Borko Stefanović, komandant Kfora Erhard Biler i ministar za Kosovo Goran Bogdanović razgovaraju u blizini barikada koje su postavili Srbi sa severa Kosova na regionalnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić.

Specijalna jedinica kosovske policije ROSU pokušala je tokom današnjeg dana da zauzme prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosova, koji su bili pod kontrolom carinika Euleksa i Srba i na kojima se inače nije primenjivala odluka kosovske Vlade o zabrani uvoza roba iz Srbije. Kosovski Srbi su odgovorili blokadom puteva, a u sukobima koji su izbili bilo je povređenih na obe strane. Do kraja dana situacija se smirila, a dogovor je postignut.

Sukobi i napetost na severu Kosova trajali su gotovo čitavog dana, ali se situacija na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje smiruje nakon dogovora da se do sutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije ROSU povuče u Prištinu, kao i da se uklone sve srpske blokade puteva na severu Kosova.

U pregovorima srpskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića i šefa Pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i vlastima u Prištini dogovoreno je da se na ove prelaze vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti:

"Ono što je Priština pokušala je da promeni situaciju na terenu, da mi ne bismo imali o čemu da razgovaramo. Meni je drago da smo to kroz jedan konstruktivan dogovor sa EU, Prištinom i KFOR-om sprečili", ocenio je Borko Stefanović.

Pokušaj kosovskih specijalnih jedinica da zauzmu granične prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosova predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je upotrebom sile sa ciljem Prištine da ovlada severom Kosova, a ovakve unilateralne akcije, po njegovoj oceni mogu da ugroze i dijalog Beograda i Prištine.

Tadić, koji se nalazi u Pragu, gde mu je uručena nagrada za promociju slobode i demokratije Polak, je izjavio da Srbija neće ratovati, već da će diplomatskim sredstvima nastaviti da rešava probleme. Tadić je rekao da je danas pre podne razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i da joj je preneo da je za Srbiju akcija kosovske policije neprihvatljiva:

"Zbog toga očekujem od međunarodne zajednice, ne samo od Ketrin Ešton, sa kojom sam vodio jedan izuzetan dijalog i dobio sam uveravanja da će EU i Brisel pristupati u skladu sa svim prethodnim standardima, statusno neutralno, tragajući za rešenjem tokom dijaloga. Očekujem i da se administracija SAD na isti takav način vlada", poručio je predsednik Tadić.

U današnjoj izjavi Ambasade SAD u Beogradu navodi se da Sjedinjene Države smatraju da je potrebno najhitnije sprečiti eskalaciju situacije na Kosovu, osuđuje se upotreba sile sa svake strane i žali zbog povređenih.

Uz isticanje da se događaji na severu Kosova nisu odigrali u saradnji sa međunarodnom zajednicom, ambasada ističe da SAD žele da vide mirnu situaciju na severu Kosova i pozivaju Beograd i Prištinu da ustanove uslove pozitivnog reciprociteta, to jest uslove u kojima će se oba naroda i roba slobodno kretati između Srbije i Kosova.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, koja je danas razgovarala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem istakla da je od suštinskog značaja da se mir odmah ponovo uspostavi i poručila da se napori moraju usredsrediti na rešavanje pitanja putem dijaloga u kojem posreduje EU.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić je istakla da Evropska unija ne odobrava operaciju Kosovske policije, kao i da ona nije sprovedena u konsultacijama sa EU, niti sa međunarodnom zajednicom:

"Verujemo da situacija mora da se smiri i da stanje mora da se vrati na nivo pre eskalacije sukoba. Mi moramo da pronađemo rešenje kroz dijalog i verujem da imamo pravi način da to učinimo", kaže Maja kocijančić.

Na uzdržanost poziva i Misija UN na Kosovu, kao i vladajuće stanke u Srbiji, a većina analitičara u Srbiji iznosi stav da se pre svega mora sprečiti nasilje. U parlamentu Srbije poslanici DSS-a i Srpske radikalne stranke su napustile sednicu jer im nije dozvoljeno da govore o krizi na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG