Linkovi

Odlaganje zbog spornih pozivnica


Sporna pozivnica
Sporna pozivnica

Sednice skupština četiri opštine na severu Kosova otkazane zbog pozivnica na kojima se nalazi lik Svetog Dimitrija i fusnote u vezi sa imenom i statusom Kosova...

Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić koje su bile zakazane za danas odložene su na zahtev Vlade Srbije i na molbu Evropske Unije, saopštili su gradonačelnici te četiri opštine. A u četiri opštine južno od reke Ibar sa većinskim srpskim stanovništvom održane su konstitutivne sednice.

Razlog za odlaganje sednica u opštinama na severu Kosova je sporna pozivnica na kojoj se nalazi logo sa likom Svetog Dimitrija i fusnota u kojoj se pojašnjava da je "naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

"Spor oko sadržine pozivnica za svečanu sednicu rešavaće predsednik Vlade Republike Srbije sa predstavnicima Prištine u Briselu početkom sledeće godine“, piše u zajedničkom saopštenju novoizabranih gradonačelnika sa severa Kosova.

S druge strane u sredinama južno od Ibra konstitutivne sednice skupština opština održane su u Gračanici, Ranilugu, Novom Brdu i Štrpcu. U Klokotu, konstitutivna sednica nije održana, jer nije bilo kvoruma. U Štrpcu je nakon svečanog dela i konstituisanja Skupštine održan i radni deo novog saziva na kome je za predsednika Skupštine izabran Predrag Grbić iz Samostalne liberalne stranke i zamenik gradonačelnika, Bećir Fejzulahu iz Demokratske partije Kosova. U Gračanici su takođe zakletvu položili svi novoizabrani odbornici i gradonačelnik Branimir Stojanović.

"Pred nama je puno posla, spremni smo i svesni izazova. Uz podršku svih nas ostvarićemo 14 godina sanjani san, da u bolnicama uvek ima svih lekova, da se nastava u školama odvija u jednoj smeni, da vode i struje ima uvek, da se kultura dešava svakoga dana, da sportovi budu dostupni svima, da se takmičimo sa svima u čemu se danas takmiči bilo gde u Evropi“, rekao je gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Pored odbornika i stotinak građana, konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica u Domu kulture prisustvovali su ministar bez portfelja zadužen za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin i ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, Slobodan Petrović.

"Dobili smo gradonačelnike koje smo sami izabrali i to gradonačelnike koji su izabrani uz podršku i saglasnost Vlade Srbije. Jedinstvo srpskog naroda ponovo je ostvareno, ovo smo dugo čekali, sad imamo svoje predstavnike koji će odgovoriti potrebama i željama naroda, predstavnike koji i legalni i legitimni i koje priznaje i Beograd i Priština i Brisel i Moskva“, rekao je Vulin.

"Očekujem, kao i svi žitelji ove opštine da će u narednom periodu biti puno izazova, ali će svakako biti i onih koji će pomoći novom gradonačelniku i opštini koja će siguran sam raditi u interesu građana“, kazao je Slobodan Petrović.

Iako je gradonačelnik Gračanice u svom govoru pozvao sve Srbe na jedinstvo, ministri Slobodan Petrović i Aleksandar Vulin se nisu čak ni pozdravili, iako su bili na svega par metara jedan od drugog.

Konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica prisustvovali su svi srpski gradonačelnici južno od Ibra izuzev gradonačelnika iz Štrpca. U opštini Parteš će konstitutivna sednica biti održana u četvrtak, 26. decembra.
XS
SM
MD
LG