Linkovi

Prekinuta sednica u Leposaviću


Predsednici četiri skupštine opština sa severa Kosova dogovorili su se danas da se zajednička sednica prekine zato što sednici ne prisustvuju odbornici iz Zubinog Potoka.

Zajednička sednica skupština opština sa severa Kosova posvećena političko-bezbednosnoj situaciji i dogovoru predstavnika Vlade Srbije i Kfora, prekinuta je danas u Leposaviću. Opštinske vlasti tvrde da nije bilo formalno pravnih uslova za održavanje sednice, dok opozicija smatra da je sednica prekinuta jer je doneta odluka da ona bude otvorena za javnost.

Predsednici Skupština opština su se dogovorili da se današnja sednica odloži zato što ne postoje formalno pravni uslovi da se ova sednica održi, zato što ne prisustvuju odbornici SO Zubin Potok. Takodje su se dogovorili da svaka opština održi svoje sednice skupštine, a da o vremenu i datumu odbornici budu blagovremeno obavešteni od strane svojih predstavnika”, rekao je novinarima predsednik SO Leposavić Slavko Stevanović.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije u SO Kosovska Mitrovica Marko Jakšić i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović smatraju da je glavni razlog za odlaganje sednice taj što su se odbornici nakon deset minuta složili da ona bude otvorena za javnost.

Ne može izdaja da se dešava u mraku, ona mora da bude transparentna da se zna da su Srbi sa severa Kosova i Metohije protiv sporazuma Boris Tadić-Hašim Tači”, rekao je Jakšić.

Trebalo je da razgovaramo danas, da se čuje mišljenje svih odborničkih grupa, da mediji budu u punoj meri informisani o tome, ali eto očigledno da je nekom pre svega u Beogradu preko svojih činovnika ovde mnogo stalo da se sakrije istina i da imamo onu crno-belu sliku kakvu gledamo i kakvu čitamo u sredstvima javnog informisanja”, kaže Milan Ivanović

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da nije u nadležnosti lokalnih organa da odobravaju ili ne privremeni sporazum predstavnika Vlade Srbije koji je postignut sa Kforom. On smatra da o eventualnom uklanjanju barikada treba da odlučuju opštinski krizni štabovi. Prema rečima Ninića na teritoriji opštine Leposavić vise i nema barikada, ali ističe da će građani i dalje biti organizovani i pratiti razvoj situacije.

Na području opštine Leposavić barikada nema, ima ljudi koji trenutno stoje pored puta koji prate situaciju na terenu i tako će ostati. Mi ćemo i dalje biti organizovani i pratiti svaki postupak KFOR-a i prištinskih vlasti i na svaku njihovu reakciju mi ćemo odgovoriti”, kaže Ninić.

Očekivalo se da će predstavnici Srba sa severa Kosova na današnjoj sednici u Leposaviću prihvatiti postignut sporazum s KFOR-om i ukloniti barikade. Pored barikada u mestu Zupče kraj Zubinog Potoka Srbi su već 15. dan na barikadama i u mestu Rudare kod Zvečana.

XS
SM
MD
LG