Linkovi

Mekmaster: "Mogućnost rata sa Severnom Korejom sve veća"


Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući H.R. Mekmaster
Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući H.R. Mekmaster

Savetnik za Nacionalnu bezbednost u Beloj kući, H.R. Mekmaster, rekao je da se mogućnost rata sa osiromašenom, ali nuklearno naoružanom Severnom Korejom povećava iz dana u dan, jer oružje Kim Džong Una doseže sve bliže i bliže i nije ostalo mnogo vremena.

Postoje načini da se reši ovaj problem bez oružanog konflikta, rekao je juče Mekmaster tokom foruma o nacionalnoj odbrani u biblioteci predsednika Ronalda Regana u Kaliforniji.

On je ukazao da je veoma važno saradjivati sa saveznicima, partnerima i svima u medjunarodnoj zajednici sa ciljem da se Kim Džong Un uveri da dalja nastojanja na ostvarenju nuklearnih ambicija znače ćorsokak za njega i njegov režim.

Mekmaster je dodao da bi Amerikanci trebalo da se osećaju bezbedno da prisustvuju Olimpijadi u Južnoj Koreji u februaru dok je predsednik Donald Tramp obećao da će poslati "jaku predsedničku delegaciju" tokom tog dogadjaja.

U medijskim izveštajima se navodi da Pentagon razmatra u kojim američkim gradovima na Zapadnoj obali bi odbrambeni sistemi mogli da budu instalirani nakon severno Korejske pretnje da će gadjati kopno Sjedinjenih Država i objavila da je u stanju da ga pogodi nuklearnom bojevom glavom.

XS
SM
MD
LG