Linkovi

Severna Koreja testira rakete nakon što je Južna suspendovala antiraketni sistem


Ekran u Tokiju na kome se prikazuju vesti i izveštaj o severnokorejskom raketnom testu u Vonsanu, 8. juna 2017.
Ekran u Tokiju na kome se prikazuju vesti i izveštaj o severnokorejskom raketnom testu u Vonsanu, 8. juna 2017.

Severna Koreja izvršila je još jedno probno testiranje raketa, samo dan nakon što je Južna Koreja suspendovala raspoređivanje američkog antiraketnog sistema THAAD.

Lansiranje je izvedeno u četvrtak rano ujutro iz obalnog grada Vonsana.

"Više projektila, za koje se čini da su bili kratkog dometa, krstareće rakete zemlja-more", ispaljeno je i letelo je oko 200 kilometara, pre nego što je palo u Japansko more ili Istočno more kako se ono zoveu Koreji, saopštilo je južnokorejski Kabinet združenih generalštaba (JCS).

Američki nosač aviona klase Nimic, Ju-es-es Karl Vinson, plovi Filipinskim morem
Američki nosač aviona klase Nimic, Ju-es-es Karl Vinson, plovi Filipinskim morem

Ciljanje neprijateljskih plovila

Severnokorejski lider, Kim Džong Un, prošlog meseca naredio je svojoj vojsci da razvije raketu koja će biti u stanju da gađa neprijateljske brodove u moru, javili su državni mediji Severne Koreje.

Tokom prve nedelje juna, dve udarne grupe SAD predvođene nosačima aviona, Ju-es-es Karl Vinson i Ju-es-es Ronald Regan, izveli su vojne vežbe u međunarodnim vodama između Korejskog poluostrva i Japana.

Južnokoresjki generalštab saopštio je da je test u četvrtak bio direktan odgovor na američke mornaričke vežbe.

"Cilj je bio da se pokaže sposobnost različitih vrsta raketa i bio je to oružani protiest zbog kojim bi se pokazala sposobnost preciznosti protiv neprijateljskih ratnih brodova, a u vezi sa (nedavnim) združenim mornaričkim vežbama američkih nosača aviona, kako bi se obezbedila prednost u odnosima SAD i Severa ili međukorejskim odnosima", rekao je šef odnosa s javnošću JCS, Roh DŽae-Čeon.

JCS je takođe primetio da je severnokorejski test niskoleteće krstareće rakete nije kršenje sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji specifično zabranjuje visokoleteće balističke rakete i razvoj nuklearnog oružja.

Japanski glavni sekretar Kabineta, Jošide Suga, takođe je rekao da ova proba krstareće rakete ne zahteva odgovor Ujedinjenih nacija.

"Vlada se odnosi prema akcijama Severne Koreje na temelju odgovora međunarodne zajednice. Ipak, ne mislimo da je ovo (severnokorejsko lansiranje ovog puta) nešto protiv čega treba da protestujemo", rekao je.

Takođe je potvrdio da severnokorejske rakete nisu stigle do eksluzivne ekonomske zone njegove zemlje koja se proteže 370 kilometara daleko od obale.

Južnokorejci u protestu protiv raspoređivanja američkog odbrambenog raketnog sistema THAAD, u blizini amasade SAD u Seulu, 28. aprila 2017.
Južnokorejci u protestu protiv raspoređivanja američkog odbrambenog raketnog sistema THAAD, u blizini amasade SAD u Seulu, 28. aprila 2017.

THAAD na čekanju

Lansiranje u četvrtak je četvrti test Severne Koreje otkako je predsednik Južne Koreje, Mun Žae-in preuzeo funkcij 10. maja, zagovarajući smanjenje tenzija sa Pjongjangom kroz dijalog i dogovor. Njegova konzervativna prethodnica, bivša predsednica Park Geun-hji, smenjena je sa funkcije zbog navoda o umešanosti u koruptivni skandal težak više miliona dolara.

Predsednik Mun sazvao je svoj prvi sastanak Saveta za nacionalnu bezbednosti u četvrtak, na kom je naredio povećanje vojne pripravnosti da se odgovori na bilo koju provokaciju Severne Koreje.

Predsednik Mun osudio je severnokorejske provokacije, a ono što će Severna Koreja postići ovom provokacijom su međunarodna izolacija i ekonomske poteškoće i izgubiće šansu za razvoj, rekao je Par Su-hjun, portparol predsednikovog kabineta nakon sastanka NSC.

Munova administracija u sredu je suspendovala dalji razvoj THAAD sistema, dok se ne okonča analiza uticala na životnu sredinu koja je neophodna po zakonu. Predsednikov saradnik, prema izveštajima, rekao je da bi analiza mogla da traje do dve godine.

THAAD koristi šest mobilnih lansera i 48 raketa-presretača kako bi ciljao dalekometne balističke rakete uz upotrebu radara visoke rezolucije i tehnologije infracrvenih tragača. Dva lansera instalirana su tokom marta.

Tokom kampanje, Mun je pozvao na potpuno preispitivanje sporazuma o THAAD, pre nego što se odobri raspoređivanje.

Predsednik SAD takođe je potkrepio sumnje u sporazum kada je u aprilu zahtevao jednu milijardu dolara za američki odbramben sistem. Zvaničnici u Beloj kući i oni u Seulu zatim su razjasnili da će SAD snositi troškove raspoređivanja THAAD sistema, dok će Južna Koreja obezbediti zemlju i infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG