Linkovi

Savet bezbednosti oštro osudio Severnu Koreju


Severno korejska dugometna raketa, lanisrana danas 7. februar, 2016.
Severno korejska dugometna raketa, lanisrana danas 7. februar, 2016.

Savet bezbednosti UN je saopštio da je spreman da "donese znatne nove mere" zbog nuklearne probe Severne Koreje 6. januara 2016. kao i današnjeg lansiranja projektila.

Raketa koja je, kako navodi Pjongjang, nosila satelit poletela je jutros sa severno korejskog lansirališta Tongčang-ri blizu severozapdne granice sa Kinom.

Tokom današnje retke sednice članice Saveta bezbednosti su se sastale iza zatvorenih vrata na 90 minuta u cilju diskusija o narednim koracima za izlaženje na kraj sa tom prokosnom azijskom zemljom.

Nakon sednice Rafael Ramirez, ambasador Venecuele, koja je ovog meseca predsedavajući Saveta bezbednosti pročitao je saopštenje Saveta.

On je rekao da ovo lansiranje, kao i sva druga lansiranja, kojima se koristi tehnologija balističkih projektila predstavljaju "ozbiljno kršenje" rezolucija Saveta bezbednosti UN-a koje datiraju iz 2006.

Savet bezbednosti je saopštio da je spreman da "razvije znatne nove mere" u odgovor na nuklearnu probu Severne Koreje 6. januara 2016. kao i današnje lansiranje projektila.

Američka ambasadorka pri UN-u, Samanta Pauer, rekla je da se o novoj rezoluciji hitno mora postići sporazum i da ona mora sadržati "oštre mere bez presedana" i "prevazići očekivanja Kim Džong Una."

Kineski izaslanik Liu Džieji se složio da je potrebna nova rezolucija, ali nije nagovestio koliko je oštar Beidjing voljan da bude.

Ruski izaslanik Vitalij Čurkin je rekao da nova "rezolucija" mora da ima težinu, ali da istovremeno bude razumna.

Nešto ranije japanski izaslanik u UN-u, Motohide Jošikava, koji je skupa sa Sjedinjenim Državama i Severnom Korejom apelovao za održavanje današnje sednice, naveo je da je raketa lansirana iznad Japana i da je završila let iznad Filipina istakavši da je to jasna pretnja životima brojnih ljudi. On je ukazao da je vreme za dijalog prošlo i da je potreban veći pritisaka u formi "žustre" rezolucije Saveta bezbednosti da bi se zaustavio Pjongjang.

Ovo lansiranje severno korejske rakete je izazvalo kritike širom sveta. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je rekao da je "za duboku osudu da je Severna Koreja sprovela to lansiranje koristeći balističku raketnu tehnologiju što predstavlja kršenje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti", dok su slična saopštenja uputili i američki državni sekretar Džon Keri, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Južna Koreja i Japan su osudili ovo lansiranje dok je Kina izrazila zabrinutost da bi ovaj potez mogao da pogorša zategnutost na korejskom poluostrvu i apelovala na "sve umešane strane" da praktikuju uzdržanost.

U medjuvremenu, Južna Koreja i Sjedinjene Države će zvanično diksutovati o stacioniranju raketnog odbrambenog sistema poznatog kao THAAD, koji ima sposobnost da presretne i uništi balističke projektile unutar ili van atmosfere.

XS
SM
MD
LG