Linkovi

Ban: Lansiranje povećava tenzije


Južnokorejski vojnici prate televizijski izveštaj o severnokorejskoj raketi
Južnokorejski vojnici prate televizijski izveštaj o severnokorejskoj raketi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun apelovao je na Severnu Koreju da se povinuje zahtevima međunarodne zajednice i otkaže predstojeće planirano lansiranje rakete.

Ban je govorio u Ženevi, dok se se severnokorejski inženjeri pripremaju da lansiraju raketu, za koju Pjongjang tvrdi da će u svemir poneti meteorološki satelit. Zapadne zemlje i regionalni susedi optužuju Severnu Koreju da koristi lansiranje satelita kao masku da bi testirala balističku raketu koja bi posle mogla da posluži kao nosač nuklearne bojeve glave.

Prvi čovek svetske organizacije ponovio je upozorenje da će lansiranje, koje bi moglo da se odigra od danas pa do ponedeljka, povećati tenzije u regionu i dodao da ono "jasno" krši rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojenu s ciljem da se ograniči nuklearni program Severne Koreje.

U međuvremenu, vojska u Južnoj Koreji i Japanu je u stanju pripravnosti, jer je sever objavio da je danas prvi mogući dan za lansiranje. Šanse za današnje lansiranje smanjile su se znatno, kada do podneva nije bilo znakova nove aktivnosti blizu lansirne rampe u okolini Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG