Linkovi

Kim: Severna Koreja jača


Severnokorejski lider Kim Džong Un se obraća naciji povodom Nove godine, 1. januar, 2014.
Severnokorejski lider Kim Džong Un se obraća naciji povodom Nove godine, 1. januar, 2014.

Analitičari smatraju da Kim nastoji da zvuči ohrabrujuće posle iznenadnog pogubljenja Janga, koji je optužen ga je kovao zaveru da zbaci vladu

Severnokorejski lider Kim Džong Un iskoristio je svoje novogodišnje obraćanje naciji da se pohvali većim jedinstvom u Pjongjangu, posle prilično šokantne čistke visokog rukovodstva.

Kim je rekao da je prošlomesečno pogubljenje Jang Song Taeka - njegovog ujaka i drugog u lancu komande - bilo neophodno kako bi se iskorenilo frakcionaštvo iz vladajuće Radničke stranke.

„Naša stranka je preduzela čvrste mere da se liši otpadničke frakcije koja se infiltrirala u naše redove. Naše jedinstvo je stostruko ojačalo, tako da su i stranka i revolucianarne snage postali snažniji zbog čistke anti-stranačke i anti-revolucionarne frakcije“.

Analitičari smatraju da Kim nastoji da zvuči ohrabrujuće posle iznenadnog pogubljenja Janga, koji je optužen ga je kovao zaveru da zbaci vladu.

Čistka, kojom su sklonjeni Jang i njegovih pomoćnici, dovela je u pitanje koliko čvrsto Kim drži vlast u svojim rukama, s obzirom da veoma tajnovita Severna Koreja retko priznaje unutrašnja neslaganja.

Kao i u govorima prethodnih godina, Kim je spoljnom svetu uputio mešavinu pretećih i pomirljivih poruka. Rekao je da će Severna Koreja preduzeti „agresivne napore“ da u predstojećoj godini poboljša odnose sa Južnom Korejom. Međutim, takođe je pretio Sjedinjenim Državama „ogromnom nuklearnom katastrofom“.
XS
SM
MD
LG