Linkovi

Razgovori SAD - Severna Koreja?


Severnokorejski lider Kim Džong Un
Severnokorejski lider Kim Džong Un

Nacionalna vojna komisija Severne Koreje navela da SAD mogu da izaberu vreme i mesto razgovora na „visokom nivou“, sa ciljem da se smanji zategnutost

Nacionalna vojna komisija Severne Koreje, koju predvodi severnokorejski lider Kim Džon Un, predlaže razgovore na visokom nivou o nuklearnoj tehnologiji i bezbednosti sa Sjedinjenim Državama, svega nekoliko dana posle otkazivanja planiranog sastanka sa predstavnicima Južne Koreje.

U današnjem saopštenju komisije se navodi da Sjedinjene Države mogu da izaberu vreme i mesto razgovora na „visokom nivou“, sa ciljem da se smanji zategnutost i razmotri sporazum kojim bi se i zvanično završio Korejski rat.

Portparolka Nacionalnog saveta za bezbednost Kejtlin Hajden je u Vašingtonu izjavila da su Sjedinjene Države otvorene za „verodostojne razgovore“ sa Severnom Korejom, ali da Pjongjang mora da se povinuje rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pristane na denuklearizaciju. Ona je dodala da će Sjedinjene Države „suditi o Severnoj Koreji na osnovu njenih dela, a ne reči“.

U saopštenju koje je danas prenela severnokorejska državna agencija se ističe da će Severna Koreja ostati nuklearna država sve dok postoje spoljne nuklearne pretnje i traži od Sjedinjenih Država da Pjongjangu ukinu sve sankcije. Neuobičajen sastanak dve Koreje na visokom nivou, zakazan za prošlu nedelju, otkazan je zbog neslaganja oko protokola.
XS
SM
MD
LG