Linkovi

Nepoznata misija severnokorejskog satelita


Severna Koreja
Severna Koreja

Predstavnik južnokorejskog ministarstva odbrane, Kim Min-sek, danas je saopštio da Seul ne zna koja je misija severnokorejskog satelita

Južna Koreja je saopštila da satelit koji je iznela u orbitu severnokorejska dugometna raketa normalno kruži oko zemlje, ali je dodala da nastoji da utvrdi da li satelit funkcioniše ispravno.

Predstavnik južnokorejskog ministarstva odbrane, Kim Min-sek, danas je saopštio da Seul ne zna koja je misija severnokorejskog satelita. On je medjutim osudio lansiranje satelita kao prikrivenu probu balističkog projektila.

Kim je takodje istakao da taj potez ukazuje da je Severna Koreja bliža ovladavanju tehnologijom za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa.

Lansiranje severnokorejskog satelita je izazvalo talas medjunarodnih kritika, uključujući Kinu, najbližeg saveznika Severne Koreje i njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Juče je Savet bezbednosti UN osudio pomenuto lansiranje kao kršenje rezolucija svetske organizacije kojima se zabranjuje Severnoj Koreji da vrši raketne ili nuklearne probe.

Severna Koreja je saopštila da je cilj bio samo da se satelit u pošalje u zemljinu orbitu. Američka vojska je potvrdila da je „izvestan objekat“ izgleda ušao u zemljinu orbitu i dodala da pokušava da utvrdi prirodu tog objekta kao i da li on uspešno komunicira sa Severnom Korejom.
XS
SM
MD
LG