Linkovi

Severnokorejski brod uhvaćen kraj Panamskog kanala


Brod pod severnokorejskom zastavom ukotvljen na medjunarodnom terminalu Menzanilo
Brod pod severnokorejskom zastavom ukotvljen na medjunarodnom terminalu Menzanilo

Panamske vlasti zaustavile su brod zbog sumnje da prevozi drogu ali su umesto toga otkrile opremu za projektile, sakrivenu iza tovara šećera.

Ministarstvo inostranih poslova Kube priznalo je da je severnokorejski brod uhvaćen u blizini Panamskog kanala, prevozio isporuku oružja sa Kube. U saopštenju se navodi da takozvano „apsolutno naoružanje“ uključuje baterije za protiv-avionske projektile, delove raketa i drugu vojnu opremu koja je poslata u Severnu Koreju na popravku.

Panamske vlasti zaustavile su brod zbog sumnje da prevozi drogu ali su umesto toga otkrile ono što je opisano kao precizna oprema za projektile, sakrivena iza tovara šećera. Zvaničnici su saopštili da je kapetan broda pokušao da izvrši samoubistvo, dok je 35 članova posade uhapšeno zbog odbijanja da sarađuju. Istraga u Panami mogla bi da traje više dana.

Slučaj bi mogao da bude predat zvaničnicima Ujedinjenih Nacija kako bi istražili da li su tom isporukom prekršene sankcije UN kojima se Severnoj Koreji zabranjuje kupovina i prodaja balističkih projektila ili nuklerane tehnologije.
XS
SM
MD
LG