Linkovi

Panama presrela severnokorejski brod


Mapa Panamskog kanala.
Mapa Panamskog kanala.

Brod Severne Koreje koji je plovio sa Kube zaustavljen pri prolasku kroz Panamski kanal.

Predsednik Paname Rikardo Martineli je saopštio da je njegova zemlja presrela severnokorejski brod koji je plovio iz Kube i pokušao da prođe kroz Panamski kanal prenoseći delove za rakete.

Martineli je sinoć naveo da je brod bio zaustavljen zbog sumnje da je prevozio droge. Međutim, policija je na brodu pronašla, kako se izrazio, “razvijen tehnološki raketni sistem.”

Panamski predsednik nije pružio više detalja o tipu otkrivenih delova, ali je objavio fotografiju na svom tviter nalogu na kojoj se vidi zeleni predmet u obliku cevi u sanduku sa šećerom.

Martineli je potom medijima rekao da je kapetan broda pokušao da izvrši samoubistvo, a da je 35-člana poseda pritvorena radi dalje istrage.

Komunistička Kuba je jedan od retkih saveznika Severne Koreje, koja je međunarodno izolovana zbog posedovanja nuklearnog oružja i raketnog programa.

Sankcije Ujedinjenih nacija zabranjuju Severnoj Koreji nabavku, kao i prodaju nuklearne tehnologije i balističkih raketa. Sankcije su pojačane u februaru kada je Pjongjang izvršio treću nuklearnu probu.
XS
SM
MD
LG