Linkovi

Pjongjang uznemiren zbog pomorskih vežbi


Prizor sa jedne od vojnih parada severnokorejskih oružanih snaga
Prizor sa jedne od vojnih parada severnokorejskih oružanih snaga

Severna Koreja upozorava na moguće "katastrofalne posledice" zbog zajedničkih pomorskih vežbi snaga Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana.

Severna Koreja stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti i upozorila na opasnost od, kako je rečeno, “katastrofalnih posledica” zbog planiranih vojnih vežbi u blizini Korejskog poluostrva, u kojima će vodeću ulogu imati američki ratni brodovi.

Predstavnik severnokorejske vojske rekao je državnim medijima da je svim vojnicima naređeno da “u svakom trenutku budu spremni za početak operacija”.

Predstavnik južnokorejskog Ministarstva odbrane Kim Min-sok, potvrdio je da su severnokorejske snage u stanju visoke pripravnosti.

Severnokorejsko upozorenje izdato je pošto su američki ratni brodovi stigli u južnokorejsku luku Busan zbog, kako su rekli zvaničnici, rutinske vežbe traganja i spasavanja, zajedno sa južnokorejskom i japanskom mornaricom.

Kako izgleda, Severnu Koreju posebno uznemirava što će u vežbama učestvovati američki nosač aviona na nuklearni pogon, Džordž Vašington.
XS
SM
MD
LG