Linkovi

Nobel za mir Kvartetu za dijalog u Tunisu


Kasi Kulman Five, nova predsednica Norveškog komiteta za Nobelovu nagradu, objavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir 2015 na konferenciji za medije u Oslu, 9. oktobra 2015.
Kasi Kulman Five, nova predsednica Norveškog komiteta za Nobelovu nagradu, objavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir 2015 na konferenciji za medije u Oslu, 9. oktobra 2015.

Nobelova nagrada za mir 2015. dodeljena je Tuniskom kvartetu za nacionalni dijalog, za njegov „odlučni doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu posle 'revolucije jasmina'“ 2011.

Norveški Nobelov komitet u Oslu saopštio je da se nagrada zajednički dodeljuje četiri organizacije, a ne pojedinačnim grupama, zbog rada na uspostavljanju mirnog političkog procesa, nakon što su politička ubistva i socijalni nemiri podrili napore demokratizacije posle Arapskog proleća. Nobelov komitet je odao priznanje Kvartetu što je stabilizovao zemlju u trenutku kada je dospela na ivicu gradjanskog rata.

Kvartet za nacionalni dijalog u Tunisu čine Generalni sindikat rata, Konfederacija industrije, trgovine i zanatstva, Liga za ljudska prava i Tuniska advokatska organizacija.

Arapsko proleće poteklo je iz Tunisa 2010. i 2011. a brzo se proširilo na ostale nacije, podstičući narodne proteste kojima su tražene demokratske reforme. Dok je Tunis uspeo da obavi uspešnu demokratsku tranziciju, druge nacije u Severnoj Africi i Bliskom istoku imaju velike probleme u održavanju stabilnosti.

Nobelov komitet je naveo da je primer Tunisa “pokazao vrednost dijaloga i osećaj nacionalne pripadnosti u regionu punom konflikta”. Dodaje se da je Tunis pokazao da institucije gradjanskog društva i organizacije mogu da odigraju ključnu ulogu u demokratizaciji zemlje, i da takav process, čak i pod teškim okolnostima, može da dovede do slobodnih izbora i mirne predaje vlasti.

Prema mnogim ocenama, Tunis je jedina uspešna priča Arapskog proleća. Dok je u Egiptu, Libiji i Siriji zavladao haos, Tunišani su mirno izabrali sekularnu vladu u tranziciji koju je potpomogao rad nagradjenog kvarteta.

“Uspostavljen je alternativni mirni politički proces u vreme kada je zemlja bila na ivici gradjanskog rata”, kazala je Kasi Kulman Five, predsednica Norveškog Nobelovog komiteta.

U ranim danima 2011. nije bilo izvesno kojim će smerom krenuti Tunis. Nobelov komitet izrazio je nadu da će ta zemlja služiti kao uzor drugima. Komitet je naveo da je primer Tunisa “pokazao vrednost dijaloga i osećaj nacionalne pripadnosti u regionu punom konflikta”. Dodaje se da je Tunis pokazao da institucije gradjanskog društva i organizacije mogu da odigraju ključnu ulogu u demokratizaciji zemlje, i da takav proces, čak i pod teškim okolnostima, može da dovede do slobodnih izbora i mirne predaje vlasti.

Medjutim, uz visoku stopu nezaposlenosti i činjenicu da se hiljade mladih Tunižana regrutuju u ekstremističke grupe, dugoročni uspeh kvarteta i njegovog rada biće na probi vremena.

XS
SM
MD
LG