Linkovi

Priznanje Organizaciji za zabranu hemijskog oružja


Predsednik Norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland prilikom objavljivanja dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir
Predsednik Norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland prilikom objavljivanja dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir

Nobelova nagrada za mir dodeljena za izrazite napore na eliminisanju bojnih otrova...

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu hemijskog oružja, koja je trenutno angažovana u Siriji gde radi na uništenju vladinog arsenala hemijskog oružja.

Predsedavajući norveškog Nobelov komiteta Torbjorn Jagland saopštio je da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja izabrana za Nobelovu nagradu za mir zbog izrazitih napora na eliminisanju hemijskog oružja.

“Konvencije i rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja definisale su upotrebu hemijskog oružja kao tabu-a po međunarodnom pravu. Nedavna dešavanja u Siriji gde je ponovo korišćeno hemijsko oružje, još više su naglasila potrebu za potpunom eliminacijom te vrste oružja. Neke zemlje nisu ispoštovale krajnji rok za uništenje svojih arsenala, koji je bio u aprilu 2012. To se posebno odnosi na Sjedinjene Države i Rusiju. Razoružanje je vrlo bitna stavka u testamentu koji je ostavio Alfred Nobel”.

Dokazi koje su ranije ove godine prikupili inspektori Ujedinjenih nacija, potvrđuju da je hemijsko oružje upotrebljeno u okolini Damaska i da je od posledica napada poginulo 1400 ljudi.

Ahmet Uzumku
Ahmet Uzumku
Generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja Ahmed Uzumku izjavio je da ova nagrada za njegovu organizaciju predstavlja izuzetnu čast. Uzumku se na konferenciji za novinare u Holandiji zahvalio svetskoj javnosti za podršku dodavši da je još puno toga ostalo da se uradi.

“Iskreno se nadam da će ova nagrada i naša misija zajedno sa Ujedinjenim nacijama u Siriji proširiti napore za postizanje mira u toj zemlji i za kraj patnji kroz koje prolazi taj narod”.

Angažovanje Organizacije za zabranu hemijskog oružja, na osnovu sporazuma SAD i Rusije, uz podršku Ujedinjenih nacija sprečila je američki vojni napad na predsednika Sirije, Bašara al-Asada.

Portparol sirijske Nacionalne koalicije Kaled Saleh nazvao je ovu nagradu ironičnom.

“Ne mislim da će Nobelova nagrada za mir organizaciji koja nadgleda hemijsko oružje dati miru bilo kakvu šansu u Siriji. Realnost je da želimo da oslobodimo Sirijce, ali ne želimo da Asad izbegne pravdu”.

Francuski predsednik Fransoa Oland, inače oštar protivnik vlade Bašara al-Asada, kaže da je Nobelov komitet uz nagradu poslao i poruku.

“Ta poruka je povezana sa tim šta se na žalost dogodilo u Siriji i sa ulogom koju ta organizacija sada igra kada je reč o uništenju zaliha hemijskog oružja. To je takođe poruka za sve što se tiče proliferacije, ne samo hemijskog već i nuklearnog oružja”.

Očekuje se da misija uništenja sirijskog hemijskog oružja potraje najmanje do sredine iduće godine.

Nobelova nagrada za mir u iznosu od milion i 250 hiljada dolara biće dodeljena u Oslu u decembru, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela po kome je nagrada i dobila ime.
XS
SM
MD
LG