Linkovi

Nobel za mir borcima protiv seksualnog nasilja


Aktivistkinja Nadija Murad i ginekolog Denis Mukvege
Aktivistkinja Nadija Murad i ginekolog Denis Mukvege

Nobelova nagrada za mir za 2018. godinu dodeljena je Denisu Mukvegeu, ginekologu koji je lečio žrtve seksualnog nasilja u Demokratskoj republici Kongo i Nadiji Murad, aktivistkinji i pripadnici etničke manjine Jazidi, koju je Islamska država držala kao seksualnu robinju u Iraku.

Nobelov komitet saopštio je da se dodeljivanjem nagrade "prepoznaju njihovi napori da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanom sukobu".

“Mukvege je pre svega jedinstveni simbol, i nacionalni i međunarodni, borbe da se okonča seksualno nasilje u ratu i oružanom sukobu. Njegov osnovni princip je da pravda treba da interesuje sve", navodi se u saopštenju.

Murad, kako je naglašeno, i sama žrtva ratnih zločina "odbija da prihvati pravila u društvu kojima se od žena zahteva da ćute i da budu posramljene zbog zlostavljanja čije su žrtve. "Pokazala je neuobičajenu hrabrost time što je govorila o svojim patnjama i u ime žrtava", saopštio je Nobelov komitet.

Mukvege vodi bolnicu Panzi u istočnom delu Demokratske republike Kongo, gde oružane grupe često koriste seksualno nasilje da bi terorisale civile. On i njegovo osoblje lečili su hiljade žrtava silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u petak da je Mukvege "neustrašivi zaštitnik prava žena koje su u oružanim sukobima bile žrtve silovanja, eksploatacije i drugih užasnih zločina".

Murad je osnovala Nadijinu inicijativu, organizaciju koja pomaže ženama koje su žrtve genocida i drugih zločina.

Gutereš je istakao da je njen "snažni aktivizam pokrenuo ljude širom sveta i pomogao da Ujedinjene nacije pokrenu ključna istragu užasnih zločina koje su ona i mnogi drugi pretrpeli".

Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju dodeljene su ranije ove nedelje, dok za književnost neće biti dodeljena ove godine zbog skandala u vezi sa seksualnim prestupom u telu koje odlučuje o toj nagradi.

Nobelova nagrada za ekonomske nauke biće dodeljena u ponedeljak, 8. oktobra.

XS
SM
MD
LG