Linkovi

Priznanje Su Ći na samitu u Čikagu


Dalaj Lama i bivši predsednik Poljske Leh Valensa na konferenciji za novinare u Čikagu

U Čikagu je okončan 12-ti Svjetski samit dobitnika Nobelobe nagrade za mir, koji su apelovali na mlade da nenasilnim sredstvima postignu svjetski mir. Dobitnici su ukazali na nedavne promjene u Burmi kao primjer kako nenasilje može da dovede do dramatičnih promjena.

Iako nije prisustvovala samitu, novoizabrana članica burmanskog parlamenta Aung San Su Ći bila je na umu ostalih dobitnika Nobelove nagrade za mir. Su Ći je snimila video poruku za one koji su se okupili u Simfonsijskom centru u Čikagu.

“Ljudi moraju da Imaju hrabrost da ustanu i kažu ‘Ovo nećemo tolerisati’”.

Tibetanski duhovni vođa u egzilu, Dalaj Lama, zadovoljan je razvojem događaju u Burmi.

“Žao mi je što Aung San Su Ći nije u našoj grupi. Ona je međutim sada na slobodi i situacija u Burmi se stvarno poboljšava”.

Tokom rasprave na panelu pod nazivom “Svjetski mir i nenasilje: Nikada ne odustajte”, Dalaj Lama i nobelovka Džodi Vilijams odali su počast Su ĆI zbog suprostavljanja nepravdi u Burmi.

Zahvaljući njenom hrabrom stavu o dostizanju demokratije nenasilnim sredstvoma, pogledajte šta je postignuto u njenoj zemlji”, kazala je Vilijams.

Dalaj Lama ističe da je nenasilje doprinijelo javnoj podršci u Kini njegovom zalaganju za, kako je naveo, sadržajnu autonomiju za Tibet.

“Naš pristup je prije svega isključivo nenasilan, a zatim i posrednički, što je prema mom mišljenju stvarno podstaklo veliku podršku kineskog naroda i javnog sektora. To je pozitivan i značajan rezultat”.

Više od 30 budističkih monaha i monahinja se međutim spalilo poslednjih mjeseci, u znak protesta protiv kineske uprave. Na pitanja koliko dugo će Tibetanci biti mirni, njihov duhovni vođa je na konferenciji za novinare nakon samita rekao da je budućnost u rukama novoizabranih lidera u egzilu u sjevernoj Indiji.

Sada u potpunosti primjenjujemo demokratsku praksu. Prošle godine, predao sam sva svoje politička ovlašćenja i obaveze novoizabranim liderima”.

Dalaj Lama je dodao da su se oni obavezali da će nastaviti da zastupaju posrednički pristup u obezbjeđivanju autonomije Tibeta, kojim se ohrabruje nastavak dijaloga sa kineskom vladom. To međutim, kako je priznao tokom ranije rasprave, nije uvjek bilo uspješno.

“Totalitarni režimi nemaju uši, već samo usta i samo nam drže lekcije. Nikada nisu spremni da saslušaju drugačije stavove, osjećanja”.

Drugi će međutim imati puno prilika da čuju Dalaj Lamu. Nakon završetka posjete Sjevernoj Americi, u maju će boraviti u Evropi, gdje će održati niz predavanja.

XS
SM
MD
LG