Linkovi

Nobelova nagrada za hemiju za nanoskopiju


Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2014.
Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2014.

Trojica naučnika dele ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju za tehniku korišćenja fluerescencije kako bi produžili ograničenja svetlosti mikroskopa - postupak kojim je optička mikroskopija dobila nanodimenziju.

Nobelov komitet u Stokholmu dodelio je ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju dvojici američkih i jednom nemačkom naučniku za razvoj fluorescentne mikroskopije visoke rezolucije.

Sekretar švedske kraljevske akademije nauka Stafan Nomark objavio je imena nagrađenih.

"Ovogodišnja priznanje dodeljena su za optički mikroskop koji je postao nanoskop. Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da Nobelovu nagradu za hemiju 2014. dodeli hemičaru dr Eriku Becigu sa američkog medicinskog instituta Hauard Hjus u Ešburnu, profesoru Stefanu Helu sa instituta Maks Plank za biofizičku hemiju u Getingenu i šefu odeljenja u Centru za istraživanje raka u Hajdelbergu, u Nemačkoj, i profesoru Vilijamu Merneru sa američkog Univerziteta Stanford za dostignuće u razvoju fluorescentne mikroskopije su super rezolucijom."

Objavljujući nagradu u iznosu od milion i 100 hiljada dolara, akademija je saopštila da je rad ova tri naučnika omogućio proučavanje molekularnih procesa u realnom vremenu. Oni su koristili fluerescenciju kako bi produžili ograničenja svetlosti mikroskopa, postupak kojim je optička mikroskopija dobila nanodimenziju.

Naučnici uz pomoć nanoskopije mogu da posmatraju pojedinačne molekule u živim ćelijama i prate kako oni stvaraju sinapse između nervnih ćelija u mozgu. To omogućava praćenje proteina koji se dovode u vezu sa Parkinsonovom, Alchajmerovom i Hantingtonovom bolešću.

XS
SM
MD
LG