Linkovi

Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu


Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, kineski disident Liu Šiaobo, sa suprugom Liu Šia
Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, kineski disident Liu Šiaobo, sa suprugom Liu Šia

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljena je zatvorenom kineskom disidentu, Liu Šiaobou, koji se već dve decenije bori za reformu političkog sistema u Kini. Dok grupe za zaštitu ljudskih prava širom sveta pozdravljaju odluku Norveškog Nobelovog odbora, Kina ju je nazvala sramotnom i suprotnom principima nagrade za mir.

Kineski disident Liu Šiaobo nagrađen je ovogodišnjom Nobelovom nagradom za mir zbog, kako je rečeno, "njegove duge, nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini".

Norveški Nobelov odbor, u Oslu, koji dodeljuje tu nagradu, danas je objavio ime dobitnika, rekavši da njegovi članovi "odavno veruju u blisku vezu između ljudskih prava i mira".

U stanu njegove supruge Liu Šia, u Pekingu, pod prismotrom velikog broja policajaca ubrzo su se okupili novinari i njegove pristalice.

"Nisam verovala da će se to dogoditi, a Šiaobo ne može da učestvuje u tome. Veoma mi je žao zbog toga. Mislim da ova nagrada nosi ne samo čast već i odgovornost. Kada bude čuo ovu vest biće iznenađen i srećan, ali će mu biti i nelagodno", rekla je Liu Šia.

Jedan od njegovih pristalica rekao je da će ova nagrada doprineti promovisanju građanskih sloboda u Kini. Ali drugi kineski građani izražavaju drugačije mišljenje.

"Mislim da je teško to razumeti. Dali su je Obami, ali su se mnogi protivili. Izbor zapadnog sveta je drugačiji od našeg i ne znači da su dobitnici doprineli mirovnom procesu", rekao je jedan građanin koji nije hteo da se predstavi.

U svom poslednjem intervjuu pre hapšenja, decembra 2008, Liu Šiaobo je izneo svoja gledišta.

"Teško je objasniti, ali najvažniji razlog je taj što sam učestvovao u pokretu 1989. Toliko mnogo mladih i nevinih života je žrtvovano tada pred puškama i tenkovima Komunističke partije. Te žrtve još ne mogu da dobiju dužno priznanje. Ali ja ću, doklegod sam živ, nastaviti da se borim za pravdu. Kao preživeli tog pokreta verujem da imam moralnu odgovornost da operem njihova imena", rekao je Liu Šiaobo.

Na pitanje da li veruje da će za njegovog života Kina postati demokratska, Liu Šiaobo je odgovorio:

"Ne razmišljam na taj način. Izabrao sam ovaj put jer verujem da je ispravan. Znam da on traži izvesnu žrtvu, ali čovek mora da bude spreman da plati cenu za ono što je rešio da uradi", rekao je Šiaobo.

Politički i verski lideri i borci za ljudska prava širom sveta pozdravili su odluku Norveškog Nobelovog odbora, rekavši da ona podržava borbu za građanske slobode i ljudska prava. Mnogi od njih pozvali su kinesku vladu da oslobodi Liu Šiaoboa. Predsednik Barak Obama opisao ga je kao "elokventnog i hrabrog portparola" koji je "žrtvovao svoju slobodu za svoja uverenja". On je pozvao kinesku vladu da ga što je pre moguće pusti iz zatvora.

XS
SM
MD
LG