Linkovi

Nobelovu nagradu za ekonomiju osvojili Amerikanci


Konferencija Švedske kraljevske akademije nauka na kojoj su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju
Konferencija Švedske kraljevske akademije nauka na kojoj su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

Trojica američkih profesora ekonomije nagrađena su zbog svog rada u vezi sa kretanjem cena na berzi

Trojica američkih ekonomista nagrađena su ovogodišnjom Nobelovom nagradom za ekonomiju zbog njihovog rada na određivanju kako se cene na berzi vremenom menjaju.

U svom današnjem saopštenju Švedska kraljevska akedemija nauka imenovala je Judžina Famu, Larsa Pitera Hansena i Roberta Šilera kao dobitnike Nobelove nagrade zbog njihove, kako je rečeno, “empirijske analize berzanskih cena”.

Prema pomenutom saopštenju, iako je cenu deonica i obveznica teško predviđati za narednih nekoliko dana ili nedelja, radovi ovih ekonomista omogućili su prognoziranje šireg kursa tih cena na duže periode od tri do pet godina.

Fama i Hansen su profesori na univerzitetu u Čikagu, u državi Ilinois, dok Šiler predaje na Univerzitetu Jejl, u Konektiketu.

Nagrada za ekonomiju, pod zvaničnim nazivom Nagrada švedske kraljevske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, uspostavljena je 1968. godine. Ta nagrada nije bila jedna od originalnih nagrada koje je 1895. godine osnovao švedski industrijalac i pronalazač dinamita, Alfred Nobel.
XS
SM
MD
LG