Linkovi

Kruz bez podrške zbog uvreda


Senator iz Teksasa i republikanski predsednički kandidat Ted Kruz
Senator iz Teksasa i republikanski predsednički kandidat Ted Kruz

Uoči republikanskih primarnih izbora u državi Njujork (19. aprila), republikanski predsednički pretendent Ted Kruz iz prve ruke uči značenje termina, „njujorške vrednosti“.

Izgleda da senatora iz Teksasa umanjio svoje šanse za pobedu sa izjavama protiv republikanskog favorita Donalda Trampa ranije ove godine, čime je uvredio i ceo Njujork.

Za senatora Kruza dani uoči primarnih izbora u Njujorku su košmarni:

„Ako ste protiv imigranata, niste dobrodošli ovde.“

„Izlazite iz Bronksa“, poručuju mu pojedini stanovnici.

Stanovnici svih pet njujorških okruga dali su Kruzu priliku da iskusi njihove vrednosti. Kada su lideri grada i države Njujork zatražili od teksaškog senatora da se izvini za komentare koje je dao u januaru, u kojima je kritikovao biznismena Donalda Trampa zato što je odraz „njujorških vrednosti“ – u smislu liberalnih socijalnih vrednosti – Kruz se složio, ali sa ogradom.

„Izvinjavam se svim Njujorčanima koji su protiv abortusa, protiv istopolnih brakova, koji su za pravo na nošenje oružja, kojima je guverner Kuomo rekao da im nije mesto u Njujorku, zato što nisu pravi Njujorčani.“

Možda su uzaludna njegova nastojanja da pridobije konzervativnu bazu u Njujorku. Iako je na drugom mestu u republikanskoj trci za Belu kuću, Kruz u državi Njujork zaostaje za Trampom za 35 odsto. Tramp je iskoristio priliku:

„Izgovorio je reči: njujorške vredosti. Pogledajte mu podrugljivi izraz lica.“

Njujorški republikanci su manje konzervativni od evangelista na jugu. Ali to ne znači da Kruz nije stekao izvesnu podršku, uključujući članove konzervatvne jevrejske zajednice u Brajton Biču, od kojih se mnogi slažu sa njegovom definicijom braka.

„On podržava moralne vrednosti. Važno je da porodica bude jaka.“

Drugi podržavaju njegov tvrdi stav prema imigraciji.

Kad vam neko upadne u kuću, ne puštate ga da ostane. Onog koji upadne u zemlju moramo da vratimo.“

Ali, za Kruza, izgleda da ističe vreme da ubedi Njujorčane da glasaju za njega umesto Trampa.

XS
SM
MD
LG