Linkovi

Policija u pripavnosti nakon ubistava


Napadač Ismail Brinsli
Napadač Ismail Brinsli

Policija u Njujorku i širom Sjedinjenih Država je u stanju visoke pripravnosti nakon ubistva dva policajca iz zasede, u njujorškoj četvrti Bruklin; Gradonačelnik ocenio da je reč o napadu na celokupnu policiju

Napadač, dvadesetosomogodišnji Ismail Brinsli, imao je nasilnu prošlost i probleme s mentalnim zdravljem, saopštila je policija. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio ocenio je da su ubistva napad na celokupnu policiju i zatražio da se obustave protesti dok se ne sahrane ubijeni policajci.

Bdjenje i protestna šetnja, nekoliko dana uoči Božića, za dvojicu njujorških policajaca Rafaela Ramosa i Vendžijena Lua, čije je ubistvo ujedinilo Njujorčane i potreslo cijelu zemlju.

“Nadam se i molim se da možemo da se osvrnemo na ovaj tragičan gubitak života da bi mogli da krenemo naprijed i da pronađemo put za mirnu koegzistenciju”, kazala je Lusi Ramos, tetka ubijenog Rafaela Ramosa.

Predsjednik Barak Obama, koji se nalazi na odmoru na Havajima, u saopštenju je osudio ubistva i zatražio od nacije da odbaci nasilje. U Vašingtonu, zamjenik sekretara za pravosuđe Džejms Kol ocijenio je da je riječ o gnusnom i kukavičkom činu.

Dvojica policajaca ubijena su u subotu u Bruklinu, dok su sjedjeli u automobilu. Napad se dogodio toliko brzo da Lu i Ramos nisu ni vidjeli napadača, dvadesetosomogodišnjeg Ismaila Brinslija, koji je nekoliko trenutaka prije ubistava tražio od prolaznika da ga prate na instagramu uz poruku “Gledajte šta ću sad da uradim”.

Zatim je prišao patrolnim kolima i ispalio četiri hica. Nakon potjere, izvršio je samoubistvo na obližnjoj stanici podzemne željeznice. Brinsli je uoči napada pucao u svoju bivšu djevojku i zatim na društvenim medijima zaprijetio da će ubiti policajce.

“Većina poruka je na instagramu i ukazuju na bijes usmjeren protiv vlade. Ima jedna gdje pali zastavu, dok u okviru drugih govori protiv policije i pominje Majkla Brauna i Erika Garnera”, saopštio je Robert Bojs iz njujorške policije.

Brinsli je, kako je saopšteno, u prošlosti hapšen najmanje 19 puta.

“Članovi njegove porodice sun am rekli da nikada nije bio radikalizovan. Riječ je o muslimanskoj porodici. Njegova nam je kazala da je imao veoma teško djetinjstvo i da je često bio nasilan. Strahovala je od njega i nije ga vidjela mjesec dana. Brinsli je prije godinu dana pokušao da se objesi”, naveo je Bojs.

U odvojenom incidentu, juče je na Floridi ubijen još jedan policajac, dok je osumnjičeni uhapšen. Motiv za to ubistvo još nije poznat. Napadi na pripadnike policije dogodili su se u svijetlu i dalje zategnute situacije i protesta širom zemlje zbog ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca Erika Garnera i Majkla Brauna i odluke porote da ne podigne optužnice protiv odgovornih policajaca.

“Tugujem zbog ubistva dva policajca. Zalažemo se za mir i tražimo od svih koji su uz nas da ne koriste ime Erika Garnera za nasilje, koje ne podržavamo”, poručila je majka Erika Garnera, Gven Kar.

U međuvremenu, policija u Njujorku i nekoliko drugih gradova je u stanju vioske pripravnosti zbog straha od sličnih napada. Takođe se prate društveni mediji zbog mogućih novih prijetnji. U Memfisu, u Tenesiju uhapšen je čovjek koji je napisao da ide u Njujork da ubije još policajaca.

Nasilje u Njujorku dodatno je produbilo i podjele između policije i gradonačelnika Bila de Blazija, koji se našao na udaru kritika zbog, kako se smatra, nedovoljne podrške policajcima tokom nedavnih protesta zbog ubistva dvojice nenaoružanih Afroamerikanaca. Pojedini su ga čak optužili da je indirektno odgovoran za ubistvo policajaca.

XS
SM
MD
LG