Linkovi

Njujork tužio Trampovu fondaciju zbog kršenja zakona


Tekst tužbe protiv Trampove fondacije
Tekst tužbe protiv Trampove fondacije

Savezna država Njujork tužila je u četvrtak porodičnu dobrotvornu fondaciju predsednika Donalda Trampa i zatražila da se rasformira zbog, kako se navodi u tužbi, „dugotrajnih nelegalnih postupaka“ u korist njegovih ličnih, poslovnih i političkih interesa.

U tužbi, koju je podnela glavna državna tužiteljka Barbara Andervud, inače demokrata, Trampova fondacija se optužuje za “opsežnu političku kordinaciju sa Trampovom predsedničkom kampanjom i kršenje osnovnih pravnih obaveza za neprofitne fondacije”.

Takođe se tvrdi da je Tramp koristio dobrotvorne donacije iz svoje fondacije da bi platio račune za advokate, promovisao svoje hotele, kao i za ličnu potrošnju. Tužba je podneta protiv predsednika, njegovo troje dece, Donalda Trampa mlađeg, Erika i Ivanke, koji su bili u odboru fondacije.

Andervud je navela da je fondacija bila “nešto malo više od čekovne knjižice za isplate Trampa ili njegovih kompanija” i zatražila odštetu od 2,8 miliona dolara.

"Privatne fondacije ne bi trebalo tako da funkcionišu i moja kancelarija će se pobrinuti da ona i njeni direktori odgovaraju za zloupotrebu dobrotvornih sredstava”, saopštila je Barbara Andervud.

Tramp je na Tviteru ocenio da je tužba smešna i da se neće nagoditi.

"Ljigave demokrate iz Njujorka i njihov, sada, osramoćeni i iz grada proterani državni tužilac Erik Šnajderman rade sve što mogu da bi me tužili zbog fondacije koja je dobila 18 miliona 800 hiljada dolara, a u dobrotvorne svrhe dala više od toga, 19 milona 200 hiljada”, tvitovao je Tramp, koji je aludirao na Šnajdermanovu ostavku prošlog meseca zbog optužbi o zlostavljanju žena.

Tramp je ustvrdio da Šnajdermen, koji je na izborima podržao njegovog rivala Hilari Klinton, “nikada nije imao hrabrosti da se bavi tako smešnim slučajem” i da su ga sada pokrenuli njegovi saradnici kad je Trampova porodica odbila da se nagodi.

XS
SM
MD
LG