Linkovi

Njujork se priprema za Trampov povratak


Predsednik Donald Tramp će ove nedelje prvi put od preuzimanja dužnosti šefa države doći u svoj rodni grad Njujork, kako bi se sastao sa australijskim premijerom Malkolmom Turnbulom. Prema poslednjim istraživanjima Tramp i dalje uživa snažnu podršku Amerikanaca koji su za njega glasali, međutim Njujorčani će predsednika u svom gradu najverovatnije dočekati protestima.

Svi su dobrodošli u Njujork – tvrdi jedna nedavna turistička kampanja … ali sa sigurnošću se može reći da jedan konkretan posetilac dovodi taj slogan u pitanje.

“On nije dobrodošao ovde”, kaže direktorka stranke "Working Families" Amanda Džonson.

Džonson je jedna od mnogih demonstranata koji će izaći na ulice tokom sastanka predsednika Trampa i premijera Australije Malkolma Turnbula na nosaču aviona “USS Intrepid”. Dvojica lidera će obeležiti godišnjicu savezništva dve zemlje tokom važne bitke u Drugom svetskom ratu. To će ujedno biti prva poseta Trampa Njujorku od kada je postao predsednik.

Džonson nije jedina Njujorčanka koja je rešila da krene u akciju. Soder Tig i Ravi DeRosi otvorili su bar, pogodno nazvan “Coup” odnosno državni udar, gde mušterije mogu da daju dobrotvorne priloge neprofitnim organizacijama za koje smatraju da su ugrožene pod novom administracijom.

“Posle 100 dana, voleo bih da manje boli, ali nije tako. Svaki dan se pitam, kakav je ovo sad novi pakao?", pita se jedan od vlasnika tog bara.

Naravno, nisu svi Amerikanci Njujorčani …

“U manje urbanim mestima ljudi žive na većim razdaljinama, ruralno, često nemaju posao. Donald Tramp je u biti ruralni kandidat koji je privukao mnoge, mnoge slabo naseljene okruge”, ističe Mark Muro iz Instituta Brukings.

Tramp je odneo pobedu u 2.584 okruga u odnosu na Hilari Klinton koja je osvojila 472 okruga. Ali uprkos tako velikoj razlici, okruzi u kojima je Tramp pobedio manje su doprineli ukupnom bruto domaćem proizvodu – odnosno 36% u poređenju sa 64 odsto koliko su doprinele oblasti koje su glasale za Klinton, navodi se u analizi Instituta Brukings.

“Ono što je sada važno jeste da se postigne konsenzus o ekonomskim programima koji će da budu od koristi obema stranama urbano-ruralne podele”, smatra Muro.

Tramp je izgubio Njujork sa 4 prema 1, i taj stav glasača se nije promenio od novembarskh izbora.

“Mi cenimo uspeh i ljude koji teže da ostvare svoje snove. Ovo je grad snalažljivih ljudi. Ali koliko ja razumem, on je postigao uspeh gazeći druge, i to nije nešto što mi cenimo”, podseća Amanda Džonson.

U četvrtak će ista ona njujorška arogancija i snalažljivost koji su Trampu pomogli da napravi ime, biti tu da ga dočekaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG