Linkovi

Borba za glasove u Njujorku


Glasanje na primarnim izborima u Njujorku

Prema anketama uoči današnjeg glasanja, Hilari Klinton i Donald Tramp su u vođstvu, ali njihovi glavni rivali, Berni Sanders i Ted Kruz i dalje veruju da mogu da osvoje stranačku nominaciju.

Kandidati u trci za Belu kuću došli su do ključne bitke za glasove u državi Njujork, gde se danas održavaju primarni izbori obe stranke.

Sa vođstvom u anketama, ali bez preuranjenog radovanja, Hilari Klinton i Donald Tramp glasali su rano jutros i zahvalili se svojim pristalicama u Njujorku.

„Njujork je posebno mesto. Učinićemo Ameriku ponovo velikom“.

I Hilari i Tramp imaju snažne veze sa tom državom. Klinton živi u njoj i osvojila je dva mandata kao senatorka Njujorka, dok je Tramp podizao brojne zgrade i živi u luksuznoj višespratnici, koja nosi njegovo ime.

„Htela bih da pozovem sve da izađu i glasaju do 9 sati uveče“, poručila je Klinton.

Prema najnovijim nacionalnim anketama, Klinton je praktično izjednačena sa Bernijem Sandersom, koji računa na veliki odziv glasača da bi nastavio svoju seriju pobeda. Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu bivše državne sekretarke da bi danas mogla da osigura nominaciju, Sanders je odgovorio:

„Bojim se da će biti razočarana. Danas smo veoma dobro raspoloženi“.

Na republikanskoj strani Tramp je suočen sa borbenim Tedom Kruzom, koji već razmišlja o novembru.

„Jer ako ja budem republikanski kandidat, pobedićemo na opštim izborima, pobedićemo Hilari u ključnim neopredeljnim državama, pobedićemo je među nezavisnim biračima, među mladim biračima“.

Inače, Trampovu kampanju u državi Njujork sinoć je obeležio i jedan lapsus – kada je u govoru u Bafalu govoreći o terorističkim napadima 11. septembra na Svetski trgovinski centar, datum 9-11 zamenio rečju 7-11, što je naziv poznatog lanca malih prodavnica.

XS
SM
MD
LG