Linkovi

Njujork pojačao mere bezbednosti pred izbore


Dok se Njujork sprema da ugosti oba predsednička kandidata dve velike stranke na izbornu noć, gradske vlasti i policija pripremaju se da zaštite njihovu bezbednost. Uz uobičajenu gužvu, sam grad sada vrvi i od maratonaca, njihove publike i predstavnika izbornih štabova, a sve se to dešava u trenutku kada obaveštajne agencije, na osnovu praćenja komunikacija osumnjičenih terorista veruju da postoji mogućnost napada al-Kaide.

Pristalice Hilari Klinton u Njujorku koriste i poslednju priliku za telefonske pozive i slanje SMS poruka demokratama u prelomnim državama. Dok neke ankete pokazuju da republikanac Donald Tramp stiže Klinton, u toku je trka da se dođe do birača.

“Sve zaista liči na grozničavu trku”, kaže pristalica Hilari Klinton Majk Evans.

Maratonci u Njujorku protrčali su kroz cilj dok su ih čuvale hiljade policajaca. Američki obaveštajci kažu da su uočili terorističke komunikacije o mogućem napadu pred ili na dan izbora u Virdžiniji, Teksasu ili državi Njujork. Pretnja nije bila posebno konkretna, ali je vlasti u Njujorku – uvek u stanju pripravnosti – ozbiljno shvataju.

Kerolin Malouni je članica Predstavničkog doma iz Njujorka.

“Niko nije bolji u tome – bilo gde u svetu – od Njujorka. Dokazali smo to 11. septembra, dokazujemo to svakog dana i dokazaćemo to opet na dan izbora”.

Teroristička pretnja je posebno značajna za grad Njujork, budući da će oba predsednička kandidata tu provesti izbornu noć zajedno sa svojim pristalicama. Klinton će biti u konvencijskom centru sa staklenom tavanicom i zidovima, Tramp u hotelu nekoliko blokova od svoje kuće, u takozvanoj Trampovoj kuli. Anand Ahudža je pristalica Donalda Trampa.

“Svakog brine ne samo svoja sopstvena bezbednost, nego u isto vreme, bezbednost naših predsedničkih kandidata”.

Dok odbrojavamo poslednje sate do izbora, vlasti obećavaju da će zaustaviti svaki pokušaj da se poremeti demokratski proces u zemlji.

XS
SM
MD
LG