Linkovi

"Nedelja restorana" za procvat turizma


Njujork
Njujork

Nedelja restorana”, koja se u Njujorku održava dva puta godišnje, je događaj koji ima značajnu ulogu u procvatu turističke industrije koja zapošljava 359 hiljada radnika i ostvaruje prihod od 61 milijardu dolara godišnje.

Njujorčani su ponosni na postavljanje svetskih trendova kada se radi o modi, umetnosti ili bogatoj trpezi.

Mnogi ekskluzivni restorani u Njujorku učestvuju u “Nedelji restorana”, koje se tradicionalno održavaju od 1992. Nedelju dana lokalni i drugi turisti imaju priliku da po vrlo pristupačnim cenama uživaju u kulinarskim specijalitetima brojnih restorana.

Jedan od začetnika ove inicijative je Trejsi Nieporent. On kaže da restorani ostvaruju mali profit po prodatom obroku, ali da ta inicijativa koristi povećanju obima ukupnog poslovanja.

“Čast je učestvovati i vlasnici restorana žele da učestvuju. Ne možemo da uključimo sve restorane. Nema sumnje da restorani koji učestvuju imaju koristi od toga.”

Za zaposlene u restoranima je to više posla ali i veća zarada.

“Balšiš je neznatno veći. Nešto više od 20 odsto.”

Hoze Migel Kruz radi u “Trajbeka Grilu” 25 godina. On kaže da se učešće na “Nedelji restorana” isplati iz više razloga.

“Ljudi uživaju i bez obzira da li je leto ili zima, ima više ljudi. Oni su srećni i mi smo srećni.”

Za jedan od najskupljih gradova u Sjedinjenim Državama pristupačnost i praktičnost je važna. Evo šta o tome kažu građani:

“Divno je što možete da probate sve šta hoćete. Meniji su dobri kao i izbor vina koja idu uz jelo.”

“To je podsticaj da odete u restoran, iako vam se možda ne ide nigde.”

Model njujorške “Nedelje restorana” prihvatili su i drugi gradovi širom Amerike. Nieporent kaže da to odražava stvarne vrednosti.

“To nije samo trik da privučete što više ljudi. To je posao kome smo predani, naš način da pokažemo gostoprimstvo, da se pokažemo u najboljem svetlu.

A, krajnji je cilj da ljudima odlazak u restoran postane užitak.

XS
SM
MD
LG